Dünyanın en önemli kişisel ve sürekli devam eden diş sorunları gün geçtikçe daha çok artıyor.
Dişlerinin değerini bilmeyen, iyi temizlemeyen kişiler diş eti sorunlarının açılmasına neden oluyor bu durum he ne kadar yalnızca kendisini etkiliyor olarak görünse de aslında bir çevre kirliliğine de sorun açıyor çünkü dişlerine önem vermeyen kişiler diş temizliğine asla önem vermezler. Bu durumda o kişilerin çevresine kötü kokular saçmasına sebep oluyor. Oysa kişinin yapmakta sorumlu olduğu kişisel bir görevdir dişlerini fırçalamak ve temiz tutmak. Dişleriniz gülümsemenizi en güzel şekilde yansıtan bir görseldir fakat günümüzde bu durum pek de önemsenmiyor. Hastaneler diş ağrısı çeken bir sürü sorumsuz insanlarla dolup taşıyor oysa zamanında güzel bir şekilde dişlerine özen gösterilseydi şuan o çektiğiniz ağrıları çekmemiş olacaktınız.
Her ne kadar da sorumsuz davranılsa da er ya da geç bunun bilincine varılmalıdır ve önlem alınmalıdır. Önlemi almak için diş ağrısını beklemeyin dişinin ilk kanadını zaman hemen diş hastanesine başvurun ve yol yakınken önlemini almaya çalışın aksi takdir de daha sonra dişlerinizi kaybedebilirsiniz. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir.
Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu ağız ve diş sağlığının varlığını gösterir. Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır. Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar, asitli içecek ve yiyeceklerden pek fazla tüketmemeye çalışın dişin en önemli alanı diş minesi onu korumak için asitten uzak durmanız gerekmektedir. Dişlerinizi her dakika fırçalamak da diş etlerinize zarar verir.
Günde en az üç kere fırçalamak yeterli olacaktır, ağzınızda rahatsız edici bir koku var ise sakız çiğneyerek bu problemi dişlerinize zarar vermeden çözebilirsiniz. Unutmayın ki ağzımız vücudumuzun en önem yer taşıyan yeri tükettiğimiz besinleri, çevre kirliliğinden dolayı havadan aldığımız mikroplar ilk olarak direk dişlerimizle temas kuruyor ağzını ve dişlerinizi temiz tutar korursanız sağlığınızı da korumuş olursunuz.