Değerli Okuyucularım,
Edebiyatımızda yüzlerce şairimiz bir aşk’a, sevdaya tutulup şiirlerini ve yazılarını bu hissiyatla yazmışlardır. Şairlerin bu durumları onları aşk, ayrılık, hüzün, karamsar ve acılı şiirler yazmaya sevk etmiştir. Bizler ise şiirlerde belirli bir anlam aramadan, o şiirin kime ait olup olmadığını anlamaya çalışırız. Yazılıp okunan şiirler içinde kendi dünyamıza yolculuk yapabiliriz.
Edebiyat Dünyamızın içinde yer alan Özdemir Asaf’ın hayatında önemli bir yere sahip olan Lavinia şiiridir. Bu şiirin yazılış hikâyesi de dizelerindeki kadar duygusal bir aşkı temsil etmektedir. Karşılıksız bir aşk hikâyesinin anlatıldığı iddia edilen bir şiirdir. Özdemir Asaf, platonik bir aşkla tutulduğu Mevhibe için yazmış Lavinia’yı. Lavinia’yı kod adı kullanır ve “adını gizleyeceğim, sen de bilme Lavinia” der. Kız bu şiiri okusa bile, kendisi olduğunu asla bilemeyecektir… Birçok versiyonuyla şarkıya dönüştürülen bu eser edebiyatımızda bilenen en ünlü şiirler arasında yer almıştır.
Gelelim şimdi, “Lavinia” adlı şiirin hikâyesini anlatmaya:
Özdemir Asaf, üniversite yıllarında bir kıza platonik şekilde âşık olur ancak bu aşk karşılıksız bir aşktır. Özdemir Asaf, âşık olduğu kıza bir şiir yazar, şiirin sahibi Mevhibe Meziyet Beyat’tır. Asaf şiiri yazdıktan sonra çok beğenir ve bir yarışmaya gönderir. Yazdığı şiir ise o yarışmada birinci olmuştur. Asaf’tan yazdığı şiirini kürsüde okuması istenmiştir. Dinleyiciler arasında Mevhibe Beyat’ta bulunmaktadır ve şiir okunurken Mevhibe Beyat salonu terk eder. Özdemir Asaf bu yaşananlara çok üzülür ve bu kıza duygularını asla açamaz.
Bu karşılıksız aşkın arkasında ise şu dizeler kalmıştır:
Sana gitme demeyeceğim ama gitme Lavinia.
LAVİNYA
Sana gitme demeyeceğim.Üşüyorsun ceketimi al.Günün en güzel saatleri bunlar.Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim.Gene de sen bilirsin.Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim, İncinirsin.
Sana gitme demeyeceğim,Ama gitme, Lavinia.Adını gizleyeceğimSen de bilme, Lavinia.
Özdemir Asaf
Yalçın Sevim / Sevimli Şair