Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
02:12
Emirdağ ve Çobanlar’a müjde: Yeni hastaneler Nisan'da açılıyor!
01:54
Burcu Köksal’dan Ankara çıkarması: Afyon’un kaderi bu dosyada!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Zafer Kalkınma Ajansı 2020 Gastronomi Çalışmalarını açıkladı
Gündem
06 Ocak 2021 - 16:35

Zafer Kalkınma Ajansı 2020 Gastronomi Çalışmalarını açıkladı

Afyonkarahisar’ın 30 Ekim 2019 tarihinde UNESCO tarafından “gastronomi” dalında “yaratıcı şehir” olarak tescillenmesini müteakip ilde birçok faaliyet başta Afyonkarahisar Belediyesi olmak üzere, ilgili aktörler tarafından icra edilmektedir.

Gündem
06 Ocak 2021 - 16:35
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Zafer Kalkınma Ajansı 2020 Gastronomi Çalışmalarını açıkladı
Bu faaliyetlerin bir kısmı UNESCO’ya verilen 4 yıllık taahhütler ile ilgili olurken bir kısmı da gastronomi turizminin gelişimi ve il ekonomisine katkısı bağlamında olmaktadır.

Ajans olarak Afyonkarahisar’ın gastronomi yolculuğunun en başından beri içinde yer alarak başvuru sürecini başarılı bir şekilde koordine ettik. Ağa katılım, gerek dünyadaki diğer şehirlerle iş birliğinin geliştirilmesi, gerek Afyonkarahisar’ın uluslararası tanınırlığının arttırılması, gerek yeni gelişim fırsatları sunması, gerekse gelecek yabancı turist sayısının arttırılması bakımından büyük önem taşımaktaydı. Ayrıca Ajans olarak verdiğimiz destekler ve paydaşlarımız ile birlikte geliştirdiğimiz projeler ile gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlıyoruz. 

2020 yılında gastronomi bağlamında Afyonkarahisar’da 4 projeye 3,5 milyon TL destek sağlama kararı aldık.

2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’nın “Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi” projesi 1,5 milyon TL destek almaya hak kazandı. Toplam bütçesi 2,2 milyon TL olan projeye %66 oranında destek sağlıyoruz. Proje ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanından üye ülkemizdeki 3, dünyadaki 36 şehirden biri olan Afyonkarahisar’da engellilerin istihdamına ve eğitimine yönelik bir gastronomi mutfağı ile engellilerin başta yemek yapma olmak üzere çeşitli sosyal aktivitelere katılım sağlayabileceği bir terapi merkezi kurulacaktır. “Sosyal gastronomi şehri” unvanıyla markalaşma stratejisi benimseyen Afyonkarahisar’da proje ile 200 engelliye çeşitli eğitimler verilecek ve 23’ünün istihdamı ayni katkı olarak sağlanacaktır. Sıfırdan bir inşaat yapmak yerine Belediyeye ait 250 m² kapalı ve 4.300 m² açık alana sahip olan atıl bina basit tadilatlar yoluyla kullanılacaktır.

Yine 2020 SOGEP kapsamında 1 milyon TL bütçeli Şuhut Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin “Keşkek Evi Kadınlara Umut Oluyor” projesine %60 oranında 600 bin TL destek sağlıyoruz. Proje kapsamında Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde, ilçenin coğrafi işaretli ürünü Şuhut Keşkeği’nin sosyal yardım alan kadınlar için gelir kaynağı olması amacıyla 550 m² kapalı alana sahip ve kaba inşaatı tamamlanmış olan merkezi konumdaki binada Keşkek Evi kurulacaktır. Şuhut Belediyesi tarafından ayni katkı olarak sağlanacak otobüs Mobil Mutfağa dönüştürülerek ülkemizin dört bir yanındaki etkinliklere katılacak ve Şuhut Keşkeği ile projeyi tanıtacaktır. Projede 60’ı dezavantajlı ve 10’u meslek lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 70 kadına eğitim verilecek ve bu kadınlardan 20’sinin ayni katkı olarak istihdamı sağlanacaktır. Geri ödeme süresi yaklaşık 3 yıl olan proje ekonomik açıdan da rasyonel olup öngördüğü gelir modeli sayesinde sosyal faydalarının sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.
Ajansımızın gastronomi alanında destek sağladığı bir diğer proje ise “Afyon Mutfağı Marka Olma Yolunda” projesidir. Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon TL destek sağladığımız Afyonkarahisar Belediyesi’nin projesi ile Afyonkarahisar’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na olan üyeliğine de katkı sağlayacak doğrultuda bir "Gastronomi Sokağı" oluşturulması planlanmaktadır. Bu sokakta 1 adet kara fırın, 1 adet hamur işi atölyesi, 1 adet çorba atölyesi, 1 adet keşkek atölyesi, 1 adet sucuk döner-köfte atölyesi, 2 adet et yemekleri atölyesi, 1 adet sebze yemekleri atölyesi, 1 adet tatlı atölyesi ve 1 adet yöresel ürün satış alanı yer alacaktır.  Bunlara ek olarak idari ofis ve güvenlik olarak kullanılacak bir yapı ile lavabo ve mescidi içerecek bir yapı da oluşturulacaktır. Proje kapsamında 2 unsur için marka tescili, 6 unsur için coğrafi işaret tescili gerçekleştirilecektir. Ayrıca 3 adet turist gezdirme aracı temin edilecek olup kurulacak olan Gastronomi Sokağı'nda 26 kişi istihdam edilecektir. Projenin toplam bütçesi 1,3 milyon TL olup Ajansımız yaklaşık %75 oranında destek sağlamaktadır.

Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızın destek verdiği “Gastronomi Şehri Öğrencileri Yöresel Mutfağı İle Buluşuyor” projesi ile Emir Murat Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki yiyecek içecek hizmetleri alanı için atölye modernizasyonu yapılacak olup buna ek olarak kır bahçesinde peyzaj çalışmaları yapılacaktır. Projede 11 öğretmen ve 296 öğrenci yiyecek içecek hizmetleri alanında toplam 80 saat eğitim alacaktır. Bu öğrencilerden 180 tanesi staj programına dâhil olacaktır. Proje kapsamında markalaşma çalışmaları, meslek festivali – Gastro Afyon ve üretilen ürünlerin satılması gibi faaliyetler öne çıkmaktadır. Projede özel sektörle iş birliği sağlanmış olup 1 kişinin istihdamı ön görülmüştür. Toplam bütçesi 466 bin TL olan projeye %90 oranında 420 bin TL destek sağlamaktayız.

Ajans olarak ulusal ve uluslararası fonları takip ederek uluslararası fonları sağlayan kurumlara başvurmak üzere Ajans adına proje üretmekte, Bölge paydaşlarını bu fonlara yönlendirmekte ve fonlardan yararlanmak isteyen paydaşlara destek vermekteyiz. Bu kapsamda Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte hazırlayıp İngiltere Büyükelçiliği Uluslararası Program Fonu çağrısına sunduğumuz “Ulusal Sıfır Atık Projesini Destekleme ve Afyonkarahisar’da Gıda Atık Yönetimini Geliştirme” projesi destek almaya hak kazandı. UNESCO'ya taahhüt ettiğimiz Sıfır Atık projesi kapsamında hazırlanan projenin 29 proje arasından seçilerek Türkiye’den tek başarılı proje olması önemli bir başarıdır. Yaklaşık 170 bin TL bütçesi olan proje ile Afyonkarahisar’ın sıfır atık misyonu çerçevesinde gıda atığı yol haritası hazırlanarak gıda zincirindeki tüm paydaşların gıda atığı farkındalığının arttırılması planlanmaktadır.
# zafer kalkınma ajansı
EDİTÖR
Afyon Kent Haber
Afyon Kent Haber
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyon’da taksiler için yeni zorunluluk krizi: “Sektör küçülür”
Afyon’da taksiler için yeni zorunluluk krizi: “Sektör küçülür”
Afyon’da 2026 vizyonu masada: Kritik projeler değerlendirildi
Afyon’da 2026 vizyonu masada: Kritik projeler değerlendirildi
KADEM Afyon, Sultan Tosun davasında adalet sürecini yakından izliyor
KADEM Afyon, Sultan Tosun davasında adalet sürecini yakından izliyor
Bakan Yılmaz Tunç Afyonkarahisar'da iş dünyasının taleplerini dinledi
Bakan Yılmaz Tunç Afyonkarahisar'da iş dünyasının taleplerini dinledi
Çok Okunan Haberler
Ampul değiştirirken akıma kapılan 22 yaşındaki genç hayatını kaybetti
Ampul değiştirirken akıma kapılan 22 yaşındaki genç hayatını...
Afyon Cenaze İlanları: Kızılkaya Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanları: Kızılkaya Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanı: Dağ Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanı: Dağ Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanı: Türe Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanı: Türe Ailesinin Acı Günü
Afyonkarahisar Çay'da küçük çaplı deprem meydana geldi
Afyonkarahisar Çay'da küçük çaplı deprem meydana geldi
Afyon Cenaze İlanları – 18 Şubat 2026
Afyon Cenaze İlanları – 18 Şubat 2026
Son Yorumlananlar
Salim Bağcıman, Yıllar Sonra Müzik Arenasına Geri Dönüyor!
Salim Bağcıman, Yıllar Sonra Müzik Arenasına Geri Dönüyor!
Emirdağ'da Gönül Sohbetleri Yeniden Düzenleniyor
Emirdağ'da Gönül Sohbetleri Yeniden Düzenleniyor
Afyonkarahisar’dan Mekke’ye Karayoluyla Hac Yolculuğu
Afyonkarahisar’dan Mekke’ye Karayoluyla Hac Yolculuğu
Afyonkarahisar’ın 2020 yılı Aralık ayı ihracat rakamları açıklandı
Afyonkarahisar’ın 2020 yılı Aralık ayı ihracat rakamları açıklandı

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonketnHaber