Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
12:55
Emirdağ Devlet Hastanesi 27 Nisan'da Yeni Binasında Hizmet Verecek
12:43
Afyonkarahisar’da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Devam Ediyor
12:41
Afyonkarahisar’da Esnaf Odaları İhsaniye’de Bir Araya Geldi
12:27
Afyonkarahisar Valisi Aktaş, AKUT heyetini ağırladı
12:25
Afyonkarahisar'da 24 Nisan 2026 Cenaze İlanları
03:02
Konya’da taksi şoförü hastane bahçesinde vurulmuş halde bulundu
02:57
Afyonkarahisar’da Veteriner Hekimler Günü’nde öğrencilere burs desteği gündemde
02:49
Afyonkarahisar Valisi Naci Aktaş'tan Bolvadin'e kapsamlı ziyaret programı
02:26
Afyon Pastırması uluslararası listede yer aldı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Torba Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu
Ekonomi
07 Ekim 2022 - 19:19
Güncelleme: 24 Nisan 2026 - 12:54

Torba Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu

Çalışanlara elektrik ve doğal gaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz geri ödenmesi ile varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin...

Ekonomi
07 Ekim 2022 - 19:19
Güncelleme: 24 Nisan 2026 - 12:54
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Torba Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu
Çalışanlara elektrik ve doğal gaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz geri ödenmesi ile varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçların tasfiyesini de içeren ekonomiye ilişkin "torba" kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

ANKARA (İGFA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, kanun teklifinin detaylarını açıkladı.

Uzun süredir üzerinde çalıştıkları Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 52 maddeden oluştuğunu belirten Elitaş, konutların çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmının vergiden istisna olduğunu, düzenlemeyle mesken çatılarında 50 kilovata kadar elektrik üretiminin vergiden muaf olacağını söyledi.

Elitaş, işverenlerin, çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergiden istisna tutulacağını belirtti.

İşverenlerin çalışanlarına, 1 Temmuz 2023'e kadar doğal gaz ve elektrik yardımı olarak 1000 liraya kadar yaptıkları yardımların da gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacağını ifade eden Elitaş, "İşverenlerin çalışanlarına bu kış döneminde katkı sağlayacaklarını ümit ediyoruz." dedi.

Araştırma geliştirme faaliyetlerindeki artışı hızlandırabilmek için Ar-Ge konusunda daha önce 1 milyon liraya kadar yapılan desteğin, 2 milyon 500 bin liraya çıkarılacağını bildiren Elitaş, teklifle ayrıca Türkiye'den yurt dışına giden ve inşaat işlerinde çalışan Türk işçilerine yapılan ücret ödemelerini gelir vergisinden istisna hale getirileceğini ifade etti.

Bugüne kadar 1 milyon 392 bin öğrencinin öğrenim kredisi, 26 bin öğrencinin ise katkı kredisi aldığını kaydeden Elitaş, alınan kredi miktarının toplam 27,6 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

Öğrenim kredisi alan öğrencilerin, borçlarını iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede, aldıkları miktar tutarında ve aylık dönemler halinde ödemelerine imkan tanınacağını dile getiren Elitaş, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı gibi yaptığımız düzenlemede bütün faizleri siliyoruz. Öğrenci kardeşlerimizin aldıkları, devletin kendilerine yaptığı kredi katkısını rahat şekilde ödeyebilmeleri, öğrenim hayatındaki maddi meseleleri de ortadan kaldırabilmek için yapılan önemli bir düzenleme." diye konuştu.

İcra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların da tasfiye edileceğini söyleyen Elitaş, GSM, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, alacaklarının, 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya bütün takiplerin ortadan kalkacağını belirtti. Elitaş, bu kapsamda 5 milyon kişiyi ilgilendiren 9 milyon dosyanın bulunduğunu, toplam bedelinin 20 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.

MASKE VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI İHLALLERDEN VAZGEÇİLECEK

Maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlara toplam 2,7 milyar lira ceza yazıldığını aktaran Elitaş, COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında bu yasakları ihlal edenlere yazılan söz konusu alacaklardan vazgeçileceğini söyledi.

Üniversitelerin tıp fakültelerinin son sınıfında bulunan öğrenciler ile diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci yılına geçen öğrencilere, asgari ücret tutarında ödeme yapıldığını hatırlatan Elitaş, bunun yalnızca devlet üniversitelerini değil tüm üniversiteleri kapsayacağını vurguladı.

Mustafa Elitaş, düzenlemeyle, 65 yaşını dolduran yoksul yaşlılar ile engellilere bağlanan yaşlı ve engelli aylıklarına yönelik ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi nedenlerle durumunda değişiklik olduğunun tespit edilmesi halinde yapılan yersiz ödemelerden kaynaklı alacak ve bunların ferilerinin terkin edileceğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumunun taşınmazlarının elektronik ortamda ihaleye çıkılarak satılmasına imkan veren düzenleme yapılacağını dile getiren Elitaş, "Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'ye araçla geldiğinde bu aracı iki yıl içinde yurt dışına çıkmamak kaydıyla kullanma hakkı vardı. Aracını Türkiye'ye bırakıp yurt dışına çıkış yaptıklarında onlara ceza veriliyordu. Bu cezalarda af yoluna gidiyoruz." dedi.

Varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liranın altındaki alacakların tasfiye edileceğini anlatan Elitaş, "Bu düzenleme 892 bin 866 kişiyi ilgilendiriyor. 2500 liraya kadar olan kısmı iki katına kadar artırmaya Maliye Bakanlığı yetkili. Sayın Bakan artırırsa vatandaşlar varlık yönetimi şirketlerindeki 5000 lira ve altındaki borcundan kurtulmuş olacak." bilgisini verdi.

Teklifle, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacağını bildiren Elitaş, sıfır ikincil el taşıtlarda 6000 kilometre veya 6 ay süreyle satmama şartına uymayan oto galerilere verilen 8 bin 500 lira para cezasının alt limitinin ise 10 bin, üst limitin 300 bin liraya çıkarılacağını açıkladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Elitaş, "Öğrenim ve katkı kredisi borçlarıyla ilgili faiz silinecek, ana paranın ödenmesiyle ilgili bir ödeme planı var mı?" sorusu üzerine, "Ödeme planı zaten var, bu kapsamda ödenecek. Faizli kısmı nasıl ödeniyorsa faizsiz kısmı da aynı şekilde ödenmeye devam edilecek." dedi.

Düzenlemenin, gelecek hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanacağını dile getiren Elitaş, kanun teklifini muhalefet partileri ile de görüşerek, istişare ederek hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.


Tahmini okuma suresi: 4 dakika.

EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyon Pastırması uluslararası listede yer aldı
Afyon Pastırması uluslararası listede yer aldı
24 Nisan altın fiyatları açıklandı: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu
24 Nisan altın fiyatları açıklandı: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu
Afyonkarahisar ATSO KOBİ Akademisi’nde Dış Ticaret ve Küresel Pazarlama Eğitimi Verildi
Afyonkarahisar ATSO KOBİ Akademisi’nde Dış Ticaret ve Küresel Pazarlama Eğitimi Verildi
Afyonkarahisar Valisi Naci Aktaş İscehisar’daki Mermer Ocağını Ziyaret Etti
Afyonkarahisar Valisi Naci Aktaş İscehisar’daki Mermer Ocağını Ziyaret Etti
Çok Okunan Haberler
Altay Afyonspor maçı saat kaçta, hangi kanalda? 18 Nisan 2026
Altay Afyonspor maçı saat kaçta, hangi kanalda? 18 Nisan 2026
Afyonkarahisar’da 6 kişi hayatını kaybetti
Afyonkarahisar’da 6 kişi hayatını kaybetti
Afyonkarahisar'da komşu kavgasında hayatını kaybeden çift toprağa veriliyor
Afyonkarahisar'da komşu kavgasında hayatını kaybeden çift toprağa...
Afyonkarahisar için kuvvetli sağanak uyarısı: Sıcaklıklar düşecek
Afyonkarahisar için kuvvetli sağanak uyarısı: Sıcaklıklar düşecek
Afyonkarahisar'da Şanaldı ve Özer Ailelerinin Acı Günü
Afyonkarahisar'da Şanaldı ve Özer Ailelerinin Acı Günü
Afyonkarahisar’da İzmir yolu üzerinde kaza: Yaralılar var
Afyonkarahisar’da İzmir yolu üzerinde kaza: Yaralılar var
Son Yorumlananlar
Afyonspor İçin Kritik Maç: Düşersek Dönüş Zor Olur
Afyonspor İçin Kritik Maç: Düşersek Dönüş Zor Olur
Afyonkarahisar’da 1227 dairelik TOKİ’de altyapı sorunları çözüldü
Afyonkarahisar’da 1227 dairelik TOKİ’de altyapı sorunları çözüldü
Kırklareli Lüleburgaz'da Özge Aycan Dönmez Koç Hayatını Kaybetti
Kırklareli Lüleburgaz'da Özge Aycan Dönmez Koç Hayatını Kaybetti
İzmir Karabağlar'a 1 milyar 250 milyon liralık bütçe
İzmir Karabağlar'a 1 milyar 250 milyon liralık bütçe

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber