Anasayfa
  • Gündem
  • Belediyeler
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
22:00
Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü Personelinin Mutlu Günü
15:13
Afyonkarahisar’da Zafer Haftası Öncesi Temizlik Seferberliği
15:07
Kocatepe Zafer Yürüyüşü İçin Ücretsiz Araç Seferleri Düzenlenecek
14:57
Afyonkarahisar'da Adliye çevresinde ulaşım çilesi sürüyor
14:51
Afyonkarahisar'da Başyiyit Ailesinin Acı Günü
02:36
Afyonkarahisar’da Aile ve Nüfus On Yılı Kapsamında 10. Nikah Kıyıldı
02:34
İzmir’de Yaşayan Bolvadinliler Buca Gölet’te Buluştu
02:22
Afyonkarahisar’da Sahaf Şenliği Kitap Günleri Sona Erdi
02:22
U20 Kadın Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası Biletini Aldı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kontrollü sosyal hayata geçiş bugün başlıyor !
Ekonomi
11 Mayıs 2020 - 01:35

Kontrollü sosyal hayata geçiş bugün başlıyor !

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan erkek kuaförü, kuaför, güzellik salonu, avm'ler ile giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler bügün kontrollü şekilde faaliyetlerine başlıyor

Ekonomi
11 Mayıs 2020 - 01:35
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kontrollü sosyal hayata geçiş bugün başlıyor !
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Mayıs 2020'deki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından, koronavirüsle mücadelede normalleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulunmuş, koşullarının sağlanmasıyla avm'lerin beraberinde erkek kuaförü, kuaför, güzellik salonu gibi işletmelerin 11 Mayıs'ta faaliyete geçebileceğini belirtmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçiş yapılacak dönemi "Kontrollü Sosyal Hayat" olarak adlandırmıştı.

İçişleri Bakanlığı, 6 Mayıs 2020'de valiliklere bir genelge göndererek, erkek kuaförü, kuaförler ve güzellik salonlarının çalışma esaslarını belirledi. Genelgeye göre, erkek kuaförü, kuaför ve güzellik salonları, 09.00-21.00 saatlerinde çalışacak, müşterilere randevu sistemi ile hizmet verilecek.

Berber, kuaför ve güzellik salonlarında çalışanlar maske kullanacak, müşterilerse işleme göre maskeyi çıkarabilecek. Bu iş yerleri aynı anda yan yana iki koltukta müşteri kabul edemeyecek, bir koltuk dolu bir koltuk boş olacak biçimde hizmet verecekler. İş yerinde en çok bir müşterinin beklemesine müsaade edilecek.

Saç kesimi, yıkama, boyama gibi hizmetler esnasında tek kullanımlık havlu, önlük kullanılacak veya her müşteri için ayrı malzeme olması (kişiye özel havlu, önlük) sağlanacak. Hizmet alan müşteri için kullanılan malzemeler gerekli sterilizasyon sağlanmadan kesinlikle başka müşteride kullanılmayacak. İsterlerse kendi kişisel havlu, tarak gibi malzemelerini yanlarında getirebilecekleri hususu randevu aşamasında müşterilere bildirilecek.

Saç kesimi esnasında yüz ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan araç ve gerecin geçici süreliğine temizlenmesi için kullanılan ense fırçasının kullanımı geçici süreliğine durdurulacak.

Kadın kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetleri geçici süreliğine verilmeyecek.

Pazar yerleri genelgesi

İçişleri Bakanlığının, 7 Mayıs 2020'de yayımladığı genelgeyle pazar yerlerinde giyim, oyuncak, çiçek, fide, züccaciye ve nalburiye malzemelerinin satışına yönelik kısıtlama da bugünden itibaren kaldırılacak.

Söz konusu malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı, daha önceki yayınlanan genelgelerle mevcut pazar yerleri için getirilen, her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olması koşulu, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanması tedbirleri ilk sırada olmak üzere belirlenen tüm kurallara uyacak.

Alışveriş merkezleri de açılıyor

Koronavirüs salgını sebebiyle geçici süre kapatılan avm'ler de (AVM) bugün kapılarını açabilecek.

Daha önce market, eczane ve hijyen ürünleri satan firmalar dışında hizmetlerini durduran AVM'lerde, restoran, kafe, spor ve eğlence sektörü dışındaki iş yerleri faaliyet gösterecek.

AVM ve içerisindeki iş yerlerinin görünür yerlerine Kovid-19 önlemleriyle ilgili afişler asılacak. AVM ve iş yerlerinin girişinde, ayrıca içinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.

AVM'de olabildiğince fazla sayıda giriş kapısı açılacak. Giriş ve çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek ve zeminde tek yönlü gidiş-geliş işaretleri konulacak.

Alışveriş merkezinde kişi sayısı her 10 metrekareye bir kişi olacak biçimde sınırlandırılacak. AVM'den çıkan kişi sayısı kadar kişinin girişine izin verilecek. Girişte tıbbi maske takılacak ve maskesi olmayanlar içeri alınmayacak.

Girişte ateş ölçümü yapılacak. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar içeri alınmayıp, sağlık kuruluşuna gitmesi istenecek.

Müşteriler anonslar veya videolarla Kovid-19 kapsamında AVM'de uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirilecek. Bu anonslarda AVM ziyaretinin 3 saatten uzun olmaması ve grup halinde dolaşılmaması istenecek.

Yemek katındaki her çeşit masa ve sandalyenin kullanılması engellenecek.

Oto yıkama ve vale hizmeti verilmeyecek

AVM'lerde Kovid-19 bulaşma riskini artıracağından, konser ve gösteri gibi toplu etkinlikler, broşür dağıtımı, promosyon uygulamaları yapılmayacak.

Sigara içme, dinlenme ve oyun alanları, sinemalar ve mescitler kullanılmayacak. Oto yıkama ve vale hizmeti verilmeyecek.

Genel alanlarda yemek ve diğer gıdaların tüketimi, tekerli sandalye ve mama sandalyesi kullanımı, bebek arabası kiralanması söz konusu olmayacak.

Asansörlere kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek ve bu sayı asansör girişinde belirtilecek. Asansör içinde sosyal mesafeyi korumak amacı ile kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak biçimde yer işaretleriyle belirlenecek.

Yürüyen merdivenlerin bantları ve diğer ortak alanların kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri gibi sık dokunulan yüzeylerin günde en az 3 kez temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak.

AVM'ler etkin şekilde ve dış ortamdan havalandırılacak, havalandırma sisteminin filtrelerinin kontrolleri ve değişimi düzenli yapılacak.

Mağazaya 8 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde müşteri alınacak. Deneme kabinlerinde kalma süresi 10 dakikayla sınırlandırılacak.

Kozmetik ürünler ve parfümlerin deneme amacı ile kullanımı engellenecek.

Kasa önünde sıra beklerken durulması gereken yerlere, aralarında en az 1 metre mesafe olacak biçimde yer işaretleri yerleştirilecek.
EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyonkarahisar'da Araç Sahiplerinin Tercihi: Halil Engin Oto Yıkama
Afyonkarahisar'da Araç Sahiplerinin Tercihi: Halil Engin Oto Yıkama
Emeklilerin Maaş Farkı Ödemeleri Bu Gece Hesaplara Yatıyor
Emeklilerin Maaş Farkı Ödemeleri Bu Gece Hesaplara Yatıyor
PM grubu sigaralara 10 lira zam geldi
PM grubu sigaralara 10 lira zam geldi
MTV İkinci Taksit Ödemesinde Bugün Son Gün
MTV İkinci Taksit Ödemesinde Bugün Son Gün
Çok Okunan Haberler
EMADDER’den Çalışma Bakanlığında kademeli emeklilik görüşmesi
EMADDER’den Çalışma Bakanlığında kademeli emeklilik görüşmesi
Afyonkarahisar cenaze ilanları: 4 kişi toprağa verildi
Afyonkarahisar cenaze ilanları: 4 kişi toprağa verildi
Afyonkarahisar’da 2 kişi toprağa verildi
Afyonkarahisar’da 2 kişi toprağa verildi
Galatasaray, Aleksey Batrakov transferinde anlaşmaya vardı
Galatasaray, Aleksey Batrakov transferinde anlaşmaya vardı
Afyonkarahisar’ın sevilen futbol hakemi ve bisikletçisi İsmail Elçi hayatını kaybetti
Afyonkarahisar’ın sevilen futbol hakemi ve bisikletçisi İsmail Elçi...
Afyonkarahisar’da Hacer Göl Vefat Etti
Afyonkarahisar’da Hacer Göl Vefat Etti
Son Yorumlananlar
EMADDER’den Çalışma Bakanlığında kademeli emeklilik görüşmesi
EMADDER’den Çalışma Bakanlığında kademeli emeklilik görüşmesi
Afyon'da Ulaşım Zammı Gündemde, Vatandaş Aynı Soruyu Soruyor
Afyon'da Ulaşım Zammı Gündemde, Vatandaş Aynı Soruyu Soruyor
Antalya Yolunda Mola Noktası: Café de Paris
Antalya Yolunda Mola Noktası: Café de Paris
Dişli Beldesinde Koronavirüs İle Mücadele Devam Ediyor
Dişli Beldesinde Koronavirüs İle Mücadele Devam Ediyor

Ana Sayfa
Gündem
Belediyeler
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber