Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
03:23
Afyonkarahisar, Denizli ve Uşak İçin 18 Mayıs Günlük Hava Durumu Raporu
03:22
Afyonkarahisar'ın Dört İlçesinde Planlı Elektrik Kesintisi Yapılacak
03:18
Afyonkarahisar Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Hasta Kabulüne Başlıyor
03:15
Antalyaspor Süper Lig’den Düştü, Kocaelispor Maçı Yetmedi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Türkiye
  3. İMO'dan Uludağ açıklaması
Türkiye
03 Aralık 2022 - 10:46

İMO'dan Uludağ açıklaması

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Uludağ’ın yer altı ve yerüstü kaynaklarına zarar gelmesi halinde bunun hesabını gelecek nesillere veremeyeceklerini belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen Uludağ Alan Başkanlığı Yasa Taslağı’nın hukuki yönden takipçisi olacaklarını söyledi. Küçükkayalar, Uludağ’da betonlaşmaya izin vermeyeceklerinin altını çizerek, “Beyaz gelinlik giyen Uludağ’a gri gelinlik giydirmeyeceği” dedi.

Türkiye
03 Aralık 2022 - 10:46
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İMO'dan Uludağ açıklaması
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Uludağ'ın yer altı ve yerüstü kaynaklarına zarar gelmesi halinde bunun hesabını gelecek nesillere veremeyeceklerini belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelen Uludağ Alan Başkanlığı Yasa Taslağı'nın hukuki yönden takipçisi olacaklarını söyledi. Küçükkayalar, Uludağ'da betonlaşmaya izin vermeyeceklerinin altını çizerek, "Beyaz gelinlik giyen Uludağ'a gri gelinlik giydirmeyeceği" dedi.

BURSA (İGFA) - Türkiye'nin kış turizm cenneti, Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmez mekanıydı; Uludağ. Plansız bir şekilde yapılan oteller, pistlerinin yetersiz kalmasıyla Bursa'nın incisi Uludağ'a olan ilgi, yeni kış turizm merkezlerine kaydı. Geçtiğimiz yıllara kadar otellerin atıklarını dahi doğaya bıraktığı Uludağ'da yıllardır tartışılan Alan Başkanlığı kurulması konusu Meclis gündemine geldi.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, endişeleri olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: "Uludağ Bursamız için çok önemli bir değerdir. Tarih boyunca Uludağ'ın koruyucu gücünden destek alarak büyüyen, gelişen kentimizin geleceğinin 'Uludağ Alan Başkanlığı' kurulması ile bir kez daha talan zihniyetine teslim edilmesine dur demek için haykırıyoruz. Bölgemizin ve Bursa'nın yer altı ve yer üstü su kaynakları, Uludağ'ın yer altı ve yer üstü zenginlikleri her ne isim ya da eylem altında olursa olsun heba edilmemeli; bilakis korunmalıdır. Bugün Bursa kenti yaşayanları olarak gelecekten ve Bursa'nın gelişiminden sorumluyuz. Uludağ'daki talanın hesabını gelecek nesillere veremeyiz. Bu sorumluluk çerçevesinde yasal itiraz sürecinin de içinde olacağız.  Bursa'nın incisi Uludağ'a her yıl kış geldiğinde 'Uludağ beyaz gelinliğini giydi' diyoruz. Gazetelerin, internet haber sayfalarının manşetlerini onun görüntüleri süslüyor. Bursa'da yaşayan herkes hayranlıkla bu manzarayı izliyor.

Alan Başkanlığı ile bu manzaranın değişmesini istemiyoruz. Beyaz gelinliğini giyen Uludağ'a gri gelinlik giydirmeyelim. Endemik bitki örtüsü, Alpler'e benzeyen doğasıyla Uludağ fark edilmeyi ve korunmayı bekliyor. Uludağ'ı korumak ve yaşatmak tüm Bursalıların görevi. Alan Başkanlığı ile Uludağ'ı tanıtmak ve planlı hale getirmek tek bir merkezden yönetmek isteniyor. Bizlere açıklananlar ile uygulananların farklı olduğunu bu güne kadar defalarca gördük. Bursa'nın kalbindeki hançer, kötü kentsel dönüşüm örneği olarak dünyada dahi anılan Doğanbey TOKİ konutlarında Bursa olarak bunu yaşadık. Kapadokya'da Alan Başkanlığı kurulması ile yapılan uygulamaları gördük. Amacımız kentimizin doğal güzelliklerine zarar gelmeden yaşatılması. Bu nedenle Meclis gündeminde olan Uludağ Alan Başkanlığı'nın hukuki yollarla takipçisi olacağımızı bir kez daha dile getiriyor, Akademik Odalar olarak kamusal görevimizi yerine getireceğimizi ve doğru olmayan, Uludağ'ı grileştirme yolunda atılacak her adımın karşısında olacağımızı bildiriyoruz."

YASA TEKLİFİNE GÖRE ALAN BAŞKANLIĞININ YETKİLİ KURUMLARI VE YETKİLERİ ŞUNLAR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2007 yılında Uludağ'ın Davos olması hayaliyle başlayan ve yıllardır çözülemeyen sorunları Alan Başkanlığı ile çözülmek isteniyor. Yapılan açıklamalarda Alan Başkanlığı'nın şu an Milli Parkları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan Oteller Bölgesi olarak adlandırılan 2 bin hektarlık alandan yetkili olacağı ve Kirazlı Yayla, Sarıalan ve Çobankaya'nın dahil olmayacağı aktarılıyor.

Alan Başkanlığı ile Uludağ'ın gelişmesinin, tanıtılmasının sağlanması, dört mevsim ziyaret edilir hale gelmesi ve bunların bütüncül bir planlama ile gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Mecliste olan yasa teklifi ile Uludağ Alan Başkanlığı, 13 üyesi bulunan Alan Komisyonu ve de Danışma Kurulu'ndan oluşacak. Alan Komisyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Müzeler Genel Müdürlüğü, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinden, Danışma Kurulu ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası,  Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Osmangazi İlçe Belediyesi temsilcilerinden oluşacak.

Alan Başkanlığı'nın yetkileri, ulaşım, giriş kontrolü, alan güvenliği, park ve ziyaret merkezlerine ödenecek ücretler, Uludağ'dan faydalanma koşullarına yönelik usul ve esaslar, Uludağ'daki her türlü aykırı uygulamanın giderilmesini sağlamak, gerektiğinde aykırı uygulamaya konu yapı ve tesisleri yıkmak veya yıktırmak olacak.

Uludağ'ın korunması gereken kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, yapılacak uygulamalar; yürürlükte olan imar planları, geçiş dönemi koruma esasları, kullanma şartları Uludağ Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.


EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Türk Gençliği Büyük Kurultayı, 19 Mayıs'ta Ankara’da gerçekleştirilecek
Türk Gençliği Büyük Kurultayı, 19 Mayıs'ta Ankara’da gerçekleştirilecek
Eyüpsultan’da otomobilin çarptığı Derya Üzüm hayatını kaybetti
Eyüpsultan’da otomobilin çarptığı Derya Üzüm hayatını kaybetti
Türkiye’de yağışlar son 7 ayda yüzde 72 arttı
Türkiye’de yağışlar son 7 ayda yüzde 72 arttı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla TCMB, TÜİK ve SPK’da yeni atamalar yapıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla TCMB, TÜİK ve SPK’da yeni atamalar yapıldı
Çok Okunan Haberler
Kasımpaşa – Galatasaray Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Canlı Yayınlanacak?
Kasımpaşa – Galatasaray Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Canlı...
Afyonhaber'in Yeni Sahibi Önder Artuk Oldu
Afyonhaber'in Yeni Sahibi Önder Artuk Oldu
Afyonkarahisar’da 12 Mayıs 2026 Tarihinde Vefat Edenler
Afyonkarahisar’da 12 Mayıs 2026 Tarihinde Vefat Edenler
Fenerbahçe – Eyüpspor Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Yayınlanacak?
Fenerbahçe – Eyüpspor Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Yayınlanacak?
Afyon’da Öztürk Ailesinin Acı Günü
Afyon’da Öztürk Ailesinin Acı Günü
Eski Afyonsporlular Muğlaspor'u 1. Lig'e Taşıdı
Eski Afyonsporlular Muğlaspor'u 1. Lig'e Taşıdı
Son Yorumlananlar
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
Akçakoca'da Zamansız Veda: Sevilen Müteahhit Hayatını Kaybetti
Akçakoca'da Zamansız Veda: Sevilen Müteahhit Hayatını Kaybetti
92 bin adet ücretsiz yardımcı kaynak kitap
92 bin adet ücretsiz yardımcı kaynak kitap

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber