Anasayfa
  • Gündem
  • Belediyeler
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
12:16
Afyon Cenaze İlanları: 12 Ağustos 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Eylül ayında Fuar bereketi
Ekonomi
16 Eylül 2022 - 09:30

Eylül ayında Fuar bereketi

Türk Su ürünleri ve hayvansal mamulleri dünyayı geziyor

Ekonomi
16 Eylül 2022 - 09:30
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eylül ayında Fuar bereketi

2023 yılı 3,5 milyar dolar ihracat hedefini 2022 yılı Şubat ayında aşan son bir yıllık dönemde ihracatını yüzde 33 artışla 4 milyar 56 milyon dolara taşıyan Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Amerika kıtası, Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ile ihracat köprülerini güçlendiriyor.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 12-13 Eylül’de ABD Miami’de Americas Food & Beverage Show Fuarı, 13-15 Eylül’de Fas Kazablanka’da 5.Uluslararası SIEMA Fuarı, 14-16 Eylül’de Singapur’da The Seafood Marketplace for ASIA Fuarı’na katıldı.

Singapur ile yeni ortaklıklar Asya Pasifik’ten Uzak Doğu’ya kadar pek çok ülkede yeni kapının açılmasına anahtar olacak

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Singapur, dünyada re-export merkezi denilince akla gelen ilk yerlerden biri. İhracatının yarısını re-export ile gerçekleştiriyor. ASEAN, RCEP, Kapsamlı ve Yenilikçi Trans Pasifik Ortaklık Anlaşması’nın (CPTPP) üyesi. Dolayısıyla Singapur ile yeni ortaklıklar Asya Pasifik’ten Uzak Doğu’ya kadar pek çok ülkede yeni kapının açılmasına anahtar olacak. Fuar bu sene 40 ülkeden yaklaşık 250 firma ile 8 binin üzerinde ziyaretçiye kapılarını açtı. Türk firmaları olarak fuardaki tüm alıcıların birbirleriyle randevu alarak görüştüğü business matchmaking programına da katıldık. Singapur Ticaret Müşavirimiz Mihriban Esin Arslan ve Singapur Büyükelçimiz Mehmet Burçin Gönenli stantlarımızı ziyaret etti. 2021 yılında Türkiye’nin Singapur’a gıda ihracatı yüzde 15 ivmeyle 23 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde Singapur’a su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımız yüzde 958 gibi rekor bir artışla 10,8 milyon dolara ulaştı. İhracatımızın 9,8 milyon dolarlık kısmını süt ürünleri oluşturuyor. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Türkiye’nin güçlü olduğu bir sektör. Türkiye su ürünlerinde, kanatlı ürünlerinde, süt ürünlerinde son derece modern üretim teknolojisine sahip bir ülke. Singapur’a 50 milyon dolar ihracat gerçekleştirecek altyapıya sahibiz.” dedi.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 41’i MENA ülkelerine: Fas’a ihracat yüzde 400’ün üzerinde arttı

5. Uluslararası SIEMA Fuarı’nda 11 Türk firmasının yer aldığını anlatan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih İşliel, ilk kez Fas özelinde bir fuarda yer aldıklarını vurgulayarak, Türkiye’nin Fas’a 42 milyon dolarlık gıda ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi.

“Fas, Kuzey Afrika’ya açılma noktasında kilit bir ülke. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri sektörümüz için ciddi bir fırsat olarak gördüğümüz ülkelerden biri. 2018 yılında Fas’a su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımız 2,8 milyon dolar bandındayken 2022 yılında 4,9 milyon dolar ihracata imza attık. 2022 yılının Ocak-Ağustos döneminde ise 18 milyon dolar ihracatımız var. Geçen senenin aynı dönemine göre sektörümüzün Fas’a ihracatı yüzde 400’ün üzerinde arttı. Bu artışta süt ve süt ürünleri ihracatımızın payı büyük. 4-5 sene önce Fas’a 1,5 milyon dolar olan süt ve süt ürünleri ihracatımız 2022 yılının 8 aylık diliminde 12 milyon dolara ulaştı. Kanatlı sektörümüz de 4 milyon dolara ulaşan ihracatıyla Fas’ta yeni açılımlar yapacaktır. SIEMA Fuar’ı her yıl 7 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu sene sektörümüzden 11 ihracatçı firmamız fuarda 30’a yakın farklı ülkeden 100 yabancı firma ile üç gün boyunca bir araya geldi. Türkiye Fas Büyükelçimiz Ömer Faruk Doğan, Rabat Ticaret Müşavirimiz Mehmet Ali Oran standımızı ziyaret etti, katılımcı tüm Türk firmalarla tek tek görüştü. Hedefimiz Fas’a su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımızı 50 milyon dolara çıkarmak. İhracatımızın yüzde 41’ini gerçekleştirdiğimiz MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ülkeleri ile dış ticaretimizi artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2021 yılında MENA ülkelerine su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak yüzde 40 artışla 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik.”

ABD’ye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımızı yüzde 41 artışla 65 milyon dolara taşıdık

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir 2021 yılında toplam 142 ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç eder konuma geldiklerinin altını çizerek, “2021 yılında ise yüzde 60 yükselişle 70 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdik. 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde ABD’ye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımızı yüzde 41 artırarak 65 milyon dolara taşıdık. İhracatımızın yarısından fazlasını 40 milyon dolarlık kısmını su ürünleri ihracatımız oluşturuyor. ABD son 10 yıllık süreçte hava kargo sayesinde ihracatımızda öncelikli pazarlardan biri konumuna geldi. Türkiye’den ABD’ye yapılan 1 milyar 94 milyon dolarlık gıda ihracatının yüzde 30’unu Egeli ihracatçılarımız gerçekleştiriyor. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak konumumuzu iki kat büyütecek, ABD’ye ihracatımızı 150 milyon dolara çıkaracak potansiyele sahibiz.” dedi.

ABD gıda pazarı büyüklüğünün 2024 yılında 1 trilyon doları aşması bekleniyor. Americas Food & Beverage Show Fuarı’na bu sene 50 ülkeden toplamda 748 firma katılırken sektörümüzden 9 Türk ihracatçı firmamız yer aldı. Fuarda Miami Ticaret Ateşemiz Ömer İnce de standımızı ziyaret ederek, sergilenen ürünleri ayrı ayrı inceledi. Fuar her sene 16 bine yakın ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

The Seafood Marketplace for ASIA Fuarı’nda Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 5. Uluslararası SIEMA Fuarı’nda Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih İşliel temsil ederken Americas Food & Beverage Show Fuarı’na Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Atakan Demir, İsmail Aksoy, Mesut Ergül katıldı

EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyonkarahisar'da Araç Sahiplerinin Tercihi: Halil Engin Oto Yıkama
Afyonkarahisar'da Araç Sahiplerinin Tercihi: Halil Engin Oto Yıkama
Emeklilerin Maaş Farkı Ödemeleri Bu Gece Hesaplara Yatıyor
Emeklilerin Maaş Farkı Ödemeleri Bu Gece Hesaplara Yatıyor
PM grubu sigaralara 10 lira zam geldi
PM grubu sigaralara 10 lira zam geldi
MTV İkinci Taksit Ödemesinde Bugün Son Gün
MTV İkinci Taksit Ödemesinde Bugün Son Gün
Çok Okunan Haberler
Afyon Cenaze İlanları: 7 Ağustos 2026 Cuma Defin Bilgileri Açıklandı
Afyon Cenaze İlanları: 7 Ağustos 2026 Cuma Defin Bilgileri Açıklandı
Afyon Cenaze İlanları: 6 Ağustos 2026 Perşembe
Afyon Cenaze İlanları: 6 Ağustos 2026 Perşembe
Afyonkarahisar'da iki avukat arasında silahlı kavga: 1 ağır yaralı
Afyonkarahisar'da iki avukat arasında silahlı kavga: 1 ağır yaralı
Afyonkarahisar’da mezarlıkta yaşamına son verdi
Afyonkarahisar’da mezarlıkta yaşamına son verdi
Afyon Cenaze İlanları: 8 Ağustos 2026
Afyon Cenaze İlanları: 8 Ağustos 2026
Afyonkarahisar Gastronomi Sokağı yarın törenle açılıyor
Afyonkarahisar Gastronomi Sokağı yarın törenle açılıyor
Son Yorumlananlar
Afyon'da Ulaşım Zammı Gündemde, Vatandaş Aynı Soruyu Soruyor
Afyon'da Ulaşım Zammı Gündemde, Vatandaş Aynı Soruyu Soruyor
Antalya Yolunda Mola Noktası: Café de Paris
Antalya Yolunda Mola Noktası: Café de Paris
Afyonkarahisar Belediyesi Zafer Restoranı hizmete açıyor
Afyonkarahisar Belediyesi Zafer Restoranı hizmete açıyor
16 Eylül Afyonkarahisar Hava Durumu
16 Eylül Afyonkarahisar Hava Durumu

Ana Sayfa
Gündem
Belediyeler
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber