Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
15:08
İlişkilerde En Çok Merak Edilen Sorular: İnsanlar Neden Sürekli İnternette Cevap Arıyor?
13:45
Afyon Motofest 2026: Konser Verecek Sanatçılar Belli Oldu
13:43
MXGP Türkiye ve NG Afyon Motofest 2026 Afyonkarahisar’da düzenlenecek
13:10
Cansuyu Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Demir’den Kurban Seferberliği Açıklaması
13:07
Afyonkarahisar’da 12 Mayıs 2026 Tarihinde Vefat Edenler
03:24
Bayat’ta yağmur ve şükür duası programı düzenlendi
03:21
Kırka’ya sosyal tesis ve aile çay bahçesi yapılacak
03:17
Türkiye’de yağışlar son 7 ayda yüzde 72 arttı
03:13
Turgay Şahin il başkanları toplantısına katıldı
03:10
Afyonkarahisar Çay’da Engelsiz Yarınlar şenliği düzenlenecek
03:06
Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonunda 1 kişi tutuklandı
02:30
Afyon'da 12 Mayıs elektrik kesintisi yaşanacak
02:24
Hantavirüs görülen gemiden getirilen Türk vatandaşların testleri negatif çıktı
02:22
Veysel Topçu, Burcu Köksal ile AK Parti’ye Katılıyor
02:16
Burcu Köksal: Bugün Ak Parti'ye katılıyorum
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Dr. Yavuz Han yazdı: Şiddet
Eğitim
12 Nisan 2022 - 15:33
Güncelleme: 12 Nisan 2022 - 17:58

Dr. Yavuz Han yazdı: Şiddet

Dr. Yavuz Han köşesinde Şiddet isimli yazısına yer verdi. İşte o yazı.

Eğitim
12 Nisan 2022 - 15:33
Güncelleme: 12 Nisan 2022 - 17:58
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dr. Yavuz Han yazdı: Şiddet

            Neden şiddete bu kadar meyilli bir toplum olduk acaba?

             Genetik yatkınlık mı, eğitim eksikliği mi, kanunlarımızın noksanlığı mı, umarsız/duyarsız toplum haline gelmemiz mi, inançlarda yaşanan deformasyonlar mı, dünyanın geldiği bir açmaz mı, teknolojik manipülasyonlar mı?

             Hepsini savunan ve çeşitli sebeplerle haklı çıkartan senaryolar var.

             Yaşadığımız coğrafyanın bizi devamlı uyanık olmaya, saldırılara karşı duyarlı olmaya ve savunma modunda durmaya zorladığı bir gerçek. Komşu ülkeleri bir düşününüz: Suriye, Irak, İran, Ermenistan, Yunanistan, Bulgaristan. Hepsi ile sıkıntılarımız savaşalım mı savaşmayalım mı gerginliğinde gidip geliyor. İstanbul’un bizim olduğunu hazmedemeyen dünya ülkelerinin siyaseti ise alabildiğine hoyratlıkta süregeliyor.

             Yumruğumuzu sıkıyoruz olmamızda devamlı diş gösterenlerin olması, saldırıların her yönden devam ediyor olması yadsınamaz bir gerçek.

             Siyasetçilerin, devlet yöneticilerinin ve dahi basın yayın organlarının kullandığı dil de bu konuda çok sistematik değil açıkçası. Yapıcı bir dil yerine

…

             Eğitim noksanlığımız ise aileden okula, iş hayatından sosyal hayata kadar maalesef gerginlik üzerine inşa ediliyor. Aileler evlatların hakkını koru aman yedirme diyor da çocuk neden bunu kavga ederek elde etmeye yorumluyor. Neden bunu bir kanuni hak ile muhafazayı düşünmüyor.

            Okullarda öğretmen de elinde cetvelle çocuk terbiye ediyor, öğrenci de arkadaşları arasında iletişimi çeteleşme ile, güç gösterisi ile sağlamayı düşünüyor. Sanatla, musiki ile, sosyal faaliyetler ile üstünlük kurma çabasına giremiyor. Aklına da hemen şiddet, güç gösterisi, ezmek, kendini göstermek geliveriyor.

…

            Televizyonlarda sorunları hukuk ile değil de güç ile çözmenin dayanılmaz hazzı anlatılıyor. Örnek karakterler hep silahlı külahlı yiğitler oluyor.

            Gizli kapaklı işler yapılıp ülke kurtarılırken yapılan kanunsuzluklar ve her türlü şiddetin uygulanması adeta meşruiyet kazandırılıyor.

             Hukuk insanları kahraman olamıyor, sadece kurşun atanlar-daha doğrusu sıkanlar- başarılı olabiliyor.

             Konuşarak, iletişim kurarak memleket meselesi halledilemeyeceği ince ince işleniyor.

            TV dizilerinde diplomat olup da yiğit/kahraman/efsane olarak anılan kimse var mı? Yeni yetişen nesiller neden diplomat olmaya özensinler ki!

…

                Hanımının üzerine otorite kurmayı aile kurmaya tercih edenler sadece erkekler değil ki! Kendini ezdirme, dediğini yaptırt, azıcık başını ezeceksin, dişini göstermek lazım diyerek aileler evlatlarına nasihat veriyor.

                Sevdikçe düzelir, hizmet ettikçe muhabbetiniz artar, fedakârlık yaptıkça dertleriniz azalır denmiyor ki karı-koca adaylarına.

               Aile/sülale ilişkileri de maalesef hep birbirine üstünlük sağlamak için harcanan enerji ile çürüyor adeta. Herkese yetecek sevgi, saygı hürmet, muhabbet unutulup seninki/benimki tartışmaları arasında huzur katlediliyor.

…

               Gülümsemenin sadaka olduğu dinde insanlar inançları tahkir ederek, başkalarını kötüleyerek kendi inancını üstlemeye çabalıyor.

               Vermenin almaktan üstün olduğunu bildiği halde mücadelesini hep hakkı yenmemek üzere kurguluyor.

               Maddi güç ile kuvvetli olmanın dayanılmaz üstünlük hissi ile, kalabalık olmanın tantanası ile inancını başkalarına anlatmak değil kabul ettirmek için uğraş veriyor.

               Aslında bu kendi inancına olan itimatsızlığın da ilanı gibi bir şey. İnansa üstün olduğunu bilir, inansa başkasının bunu anlamakta sıkıntı çekmeyeceğini fark eder, inansa bu hakikatin başkalarının anlaması için etek engelin kendisi olduğunu ayıkır.

               Başkalarının onurunu kırarak elde edilecek taraftarlığın işe yaramadığı anlaşıldığında çok geç kalınmış oluyor maalesef.

…

               Burada önemli nokta her karşılaşılan olumlu/olumsuz olay karşısında ilk anda akla gelenin şiddet olması.

               Bu konu maalesef sadece kızgınlık anlarında değil sevinçte de geçerli. Silah atarak kutlanan şampiyonluk, rakibi döverek şenlik yapmak, yeni aldığı arabayı gıcırdatarak sürmeye çalışmak sadece birkaçı.

               Akla ilk anda hukuka başvurmak, iletişim kurmayı denemek, konuşmak, akil bir insandan destek almak, suhuletle sükûnetle meseleye halletmek gelmiyor.

               İşte o ilk an çok önemli. Sevgi dilini, iletişim kurma hazzını, başkalarının mutluluğundan mutlu olmayı öğrenmek/öğretmek zorundayız.

              Medeni olma çabasından söz ediyorum…

# Dr Yavuz Han# Yavuz Han Köşe Yazıları# Şiddet
EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyonkarahisar Çay’da Engelsiz Yarınlar şenliği düzenlenecek
Afyonkarahisar Çay’da Engelsiz Yarınlar şenliği düzenlenecek
Afyonkarahisar'da 5. Geleneksel Halk Oyunları Şenliği Coşkuyla Gerçekleşti
Afyonkarahisar'da 5. Geleneksel Halk Oyunları Şenliği Coşkuyla Gerçekleşti
Afyonkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi TÜBİTAK Türkiye Birincisi Oldu
Afyonkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi TÜBİTAK Türkiye Birincisi Oldu
Afyonkarahisar'da
Afyonkarahisar'da "Muhasebe Uygulamaları Çalıştayı" Düzenlendi
Çok Okunan Haberler
Afyon Cenaze İlanları: Keser ve Kılınç Ailelerinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanları: Keser ve Kılınç Ailelerinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanları: 5 Mayıs 2026 Defin ve Namaz Bilgileri
Afyon Cenaze İlanları: 5 Mayıs 2026 Defin ve Namaz Bilgileri
Afyonkarahisar'da Bugün Vefat Edenler: 9 Mayıs 2026
Afyonkarahisar'da Bugün Vefat Edenler: 9 Mayıs 2026
Afyonkarahisar Yolundaki Eğitim Yolculuğu Facia ile Bitti: 1 Ölü
Afyonkarahisar Yolundaki Eğitim Yolculuğu Facia ile Bitti: 1 Ölü
Afyonkarahisar Elektrik Kesintisi 5 Mayıs 2026
Afyonkarahisar Elektrik Kesintisi 5 Mayıs 2026
Eskişehirspor Ayvalıkgücü Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?
Eskişehirspor Ayvalıkgücü Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?
Son Yorumlananlar
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
Akçakoca'da Zamansız Veda: Sevilen Müteahhit Hayatını Kaybetti
Akçakoca'da Zamansız Veda: Sevilen Müteahhit Hayatını Kaybetti
Afyon Emniyet Müdürlüğü: Yakalama kararı bulunan 4 kişi yakalandı
Afyon Emniyet Müdürlüğü: Yakalama kararı bulunan 4 kişi yakalandı

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber