Anasayfa
  • Gündem
  • Belediyeler
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
15:37
Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı sektör temsilcilerini ağırlamaya başladı
15:27
TOKİ, Afyonkarahisar Bolvadin’de 29 stok konutu satışa sundu
15:26
Afyonkarahisar’da Fatma Güzeldemir vefat etti
15:14
GSB arama kurtarma ekibi akreditasyon eğitiminde
03:57
Vali Yardımcısı ve Kaymakamların Yeni Görev Yerleri Belli Oldu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Beypazarı Doğanyurt'ta yaban hayatı kazandı!
Gündem
02 Nisan 2022 - 13:00

Beypazarı Doğanyurt'ta yaban hayatı kazandı!

Ankara ili Beypazarı ilçesi Doğanyurt köyünde yapılması planlanan "Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi" projesine karşı iki yıldır köy sakinleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından mücadele veriliyor. Proje alanı zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmasına rağmen proje ÇED’den muaf tutulmuştu. Köylüler ve sivil toplum kurumları bir araya gelerek bu karara karşı dava açtı. Bilirkişi keşfi ardından dava sonuçlandı ve Doğanyurtlular davayı kazandı. Yöre halkı ve sivil toplum kuruluşları alanın sit alanı ilan edilmesini ve projenin tamamen iptal edilmesini talep ediyor.

Gündem
02 Nisan 2022 - 13:00
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Beypazarı Doğanyurt'ta yaban hayatı kazandı!
Ankara ili Beypazarı ilçesi Doğanyurt köyünde yapılması planlanan "Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi" projesine karşı iki yıldır köy sakinleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından mücadele veriliyor. Proje alanı zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmasına rağmen proje ÇED'den muaf tutulmuştu. Köylüler ve sivil toplum kurumları bir araya gelerek bu karara karşı dava açtı. Bilirkişi keşfi ardından dava sonuçlandı ve Doğanyurtlular davayı kazandı. Yöre halkı ve sivil toplum kuruluşları alanın sit alanı ilan edilmesini ve projenin tamamen iptal edilmesini talep ediyor.

ANKARA (İGFA)- Doğanyurt, Türkiye'deki dört akbaba türünün aynı anda görülebildiği, geyik, vaşak, ayı ve kurt gibi 28 memeli türünün ve 21 endemik bitkinin yaşam alanı olan ender özelliklere sahip bir köy olarak biliniyor. Yöre halkının mera alanı olarak kullandığı ve doğal kaynak sularının bulunduğu bölgeyi yok edecek maden projesine karşı aralarında Doğanyurtlular Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı ve Doğa Derneği'nin bulunduğu 25 kişi ve kuruluş tarafından dava açıldı. Geçtiğimiz yıl bilirkişi keşfi yapıldı. Dava sonucunda mahkeme "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti ve davayı Doğanyurtlular kazandı.

"KÖYÜMÜZDE MADEN İSTEMİYORUZ"

Doğanyurt, Türkiye'deki dört akbaba türünün aynı anda görülebildiği, geyik, vaşak, ayı ve kurt gibi 28 memeli türünün ve 21 endemik bitkinin yaşam alanı olan ender özelliklere sahip bir köy olarak biliniyor. Yöre halkının mera alanı olarak kullandığı ve doğal kaynak sularının bulunduğu bölgeyi yok edecek maden projesine karşı aralarında Doğanyurtlular Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı ve Doğa Derneği'nin bulunduğu 25 kişi ve kuruluş tarafından dava açıldı. Geçtiğimiz yıl bilirkişi keşfi yapıldı. Dava sonucunda mahkeme "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti ve davayı Doğanyurtlular kazandı.

"SİT ALANI İLAN EDİLMELİ"

Beypazarı'nda 10 yılı aşkın süredir yaban hayatı araştırma ve koruma çalışmalarını sürdüren Doğa Derneği, Doğanyurt'taki maden projesine karşı davacılar arasında yer alıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, maden projesinin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin en kıymetli yaban hayatı bölgelerinden birinin yok edileceğini dile getirdi.

Bölgenin bir ekolojik koridor görevi üstlendiğini ifade eden Kılıç "Türkiye'de üretimin biyolojik çeşitliği koruyarak yapıldığı nadir alanlardan birisi Doğanyurt. Burası binlerce yıllık hayvancılık kültürünün yaşatıldığı bir kadim üretim havzası. Bu havzayı tehdit eden proje için ÇED gerekli değildir kararının iptal edilmesi sevindirici. Bu kararla birlikte geyikler, akbabalar ve yöre halkı kazandı. Bölgenin doğasını geri dönüşü olmayacak şekilde yok edecek bu projenin tamamen iptal edilmesi gerekiyor. Doğanyurt hem biyolojik çeşitlilik hem de doğa tarihi araştırmaları açısından uluslararası öneme sahip bir bölge. Yapılan başvurular sonucunda bu bölgenin sit alanı ilan edilerek koruma statüsü kazanmasını bekliyoruz." dedi.


IGF
EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Vali Yardımcısı ve Kaymakamların Yeni Görev Yerleri Belli Oldu
Vali Yardımcısı ve Kaymakamların Yeni Görev Yerleri Belli Oldu
Afyonkarahisar'da bazı yollar geçici olarak trafiğe kapatılacak
Afyonkarahisar'da bazı yollar geçici olarak trafiğe kapatılacak
Ece İrtem’in ölümüne ilişkin soruşturmada annesinin ifadesi ortaya çıktı
Ece İrtem’in ölümüne ilişkin soruşturmada annesinin ifadesi ortaya çıktı
Afyonkarahisar’da 16 Haziran’da büyük elektrik kesintisi yapılacak
Afyonkarahisar’da 16 Haziran’da büyük elektrik kesintisi yapılacak
Çok Okunan Haberler
Afyon Cenaze İlanları: Bugün Defnedilecek İsimler Açıklandı
Afyon Cenaze İlanları: Bugün Defnedilecek İsimler Açıklandı
Afyon Cenaze İlanı: Ali İhsan Esingüner Vefat Etti
Afyon Cenaze İlanı: Ali İhsan Esingüner Vefat Etti
Afyonkarahisar’da 16 Haziran’da büyük elektrik kesintisi yapılacak
Afyonkarahisar’da 16 Haziran’da büyük elektrik kesintisi yapılacak
Afyonkarahisar'da Sabah Saatlerinde Deprem Hareketliliği
Afyonkarahisar'da Sabah Saatlerinde Deprem Hareketliliği
Afyonkarahisar'da 10 Haziran 2026 Yayınlanan Cenaze İlanları
Afyonkarahisar'da 10 Haziran 2026 Yayınlanan Cenaze İlanları
Afyon Cenaze İlanları: 16 Haziran'da Defnedilecek İsimler Açıklandı
Afyon Cenaze İlanları: 16 Haziran'da Defnedilecek İsimler Açıklandı
Son Yorumlananlar
Afyonkarahisar’da Toplu Ulaşıma Yeni Şoförler Geliyor
Afyonkarahisar’da Toplu Ulaşıma Yeni Şoförler Geliyor
AKÜ, Dr. Tuncer Mutlu'nun vefatı sebebiyle taziye ilanı yayınladı
AKÜ, Dr. Tuncer Mutlu'nun vefatı sebebiyle taziye ilanı yayınladı...
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
TİMBİR Ankara'da kuruldu
TİMBİR Ankara'da kuruldu

Ana Sayfa
Gündem
Belediyeler
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber