Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
15:19
Afyonkarahisar Müzisyenler Derneği Başkanını Seçti
15:15
TED Afyon Basketbolda Türkiye İkincisi
15:15
Afyonkarahisar Valisi Aktaş SGK Heyetini Kabul Etti
15:09
Bodrumspor - Çorum FK Play Off Maçı Hangi Kanalda Yayınlanacak?
15:05
Afyon’da cenaze ilanı: İhsan Baştürk vefat etti
15:01
Bugünkü maçlar: 11 Mayıs Pazartesi günün maç programı
03:13
Afyonkarahisar’da patlıcan fiyatı ne kadar?
02:58
Muğlaspor, Elazığspor’u penaltılarla geçip Trendyol 1. Lig’e yükseldi
02:58
Afyonkarahisar-Konya demiryolu hattında ilaçlama uyarısı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Afyonkarahisar Müftülüğü yayımladı: Ailede Şükür ve Kanaat
Gündem
08 Haziran 2021 - 16:09

Afyonkarahisar Müftülüğü yayımladı: Ailede Şükür ve Kanaat

Afyonkarahisar Müftülüğü Ailede Şükür ve Kanaat isimli makalesini yayımladı.

Gündem
08 Haziran 2021 - 16:09
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Afyonkarahisar Müftülüğü yayımladı: Ailede Şükür ve Kanaat
“Kanaat sahibi ol ki, insanların en şükredeni olasın” (İbn Mace, Zühd 24)

Dinimizin en temel amaçlarından biri sağlam bir toplum meydana getirmektir. Toplum yapısını oluşturan en temel unsur ise ailedir. Aile; akrabalık ilişkisiyle birbirine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği birlikteliğe denilmektedir. Bu birlikteliği sevgi ve saygı çerçevesinde, anlayışla, eşler arasındaki hukuka riayet ederek, şükür ve kanaat içerisinde devam ettirirsek, her günümüz bir öncesinden daha güzel olacaktır. Hüzünler, sıkıntılar, dertler, hayatın zorlukları sağlam bir aile birlikteliğimizde en aza inecek, sevinçlerimiz, neşelerimiz, mutluluklarımız ve huzurumuz en ulvi noktalara çıkacaktır. Huzurlu bir hayat yaşamak, toplumsal mutluluğumuzu devam ettirmek istiyorsak, aile hayatımıza, ailede şükür ve kanaat konusuna önem vermek durumundayız.

Evlilikler saygı, sevgi, hoşgörü, şefkat, güven, merhamet, fedakârlık, özveri üzerine kurulmalıdır. Mutlu bir evlilik üzerine kurulmuş huzurlu aile yuvasının devamı, bu yuva kurulurken zorlaştırmaktan ziyade kolaylaştırmakla mümkündür. Lükse kaçan, aşırı bir şekilde israf boyutlarını aşan ve sadece insanların beğenisini kazanmak için gerçekleştirilmek istenen evlilikler kişilere ağır külfetler getirmektedir. Dinimiz her hususta olduğu gibi aile kurulması esnasında da mutedil olmayı, maddi ve manevi sıkıntıya neden olacak davranışları sergilememeyi bizlerden istemektedir. Çünkü zor, külfetli, maddiyat ve çıkar üzerine kurulan evlilikler mutluluk getirmemekte ve çoğu zaman da süreklilik arz etmemektedir.

Aileler hayatlarının her safhasında ellerine geçmeyecek şeylerin hayalini kurup onların peşinden sürüklenip gitmek yerine, ellerinde bulunan imkânları en güzel şekilde değerlendirmelidir. Olmayacak şeyleri temenni etmek haset ve kin duygularını beslemektedir. Eşimiz bizim hayat arkadaşımız, aynı yastığa baş koyduğumuz dert ortağımızdır. Aile hayatımızda olmayacak şeyleri temenni edip huzurumuzu kaçırmak ve bu sebeple birbirimizi üzmek yerine, birbirimize hayrı, güzelliği, şükrü, kanaati tavsiye ederek huzurlu olmanın yollarını aramalıyız.

Şükür ve kanaat önemli iki ahlaki değerdir. Şükür, her nimetin Allah’tan geldiğini bilip hamd etmektir. Şükür, Rabbimizin verdiği nimetleri O’nun meşru kıldığı yerlerde kullanmaktır. Şükür, yapılan iyiliği anarak ihsan edeni övmektir. Kanaat ise eldeki ile yetinmek, ihtiyaç dışındakilere göz dikmemek ve kararını bilmektir. Az mala sahipken korkmamak ve çok mala sahipken şımarmamaktır. Kanaat, gönül tokluğudur. Kanaat, Yüce Rabbimizin takdirine razı olmaktır. “Kanaat, tükenmeyen bir hazinedir” ve herkesin bu hazineye ihtiyacı vardır. Allah Rasulü (s.a.s): “Allah’ın taksimine razı ol ki insanların en zengini olasın.” buyurmuştur. (Tirmizi, Zühd 37)

Şükür ve kanaat; mutlu olmanın, çevremize mutluluk tohumları ekmenin, kendimizi tanımanın, hayatı anlamanın, kendimizle, Rabbimizle, toplumla ve tabiatla barışık olmanın bir göstergesidir. Tüketim çılgınlığının çok fazla olduğu günümüz ortamında, şükür ve kanaate her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğu açıktır. Sahip olduklarımızın kıymetini bilmek, var olanla yetinmek gibi davranışlar bizi kanaate götürürken, bütün bunlar aslında işin manevi boyutu olan şükür duygumuzu da beslemektedir. Şükür ve kanaat bir imtihandır. Hayatımızda şükür imtihanı da var, sabır imtihanı da. Allah bazen darlık verir sabır ister, bazen bolluk verir şükür ister. Bazen hastalık, bazen sağlık verir. Şükredebilmek için kanaatkâr olmak gerekir. Peygamberimiz (s.a.s): “Kanaat sahibi ol ki, insanların en şükredeni olasın” buyurmuştur. (İbn Mace, Zühd 24)

Aile bireyleri her daim şükür ve kanaat bilinci içinde olmalıdır. Bulunduğu durumdan memnun olmayan insan bilmelidir ki onun yerinde olmak isteyen çok sayıda insan vardır. Mevlana Hazretleri bu hususu şöyle vurgulamıştır: “Başkalarının bahtiyarlığına imrenme! Çok kimseler vardır ki, senin hayatına gıpta ediyor.” Sürekli tüketimin ve lüksün özendirilmesi sonucu günümüzde kanaatkârlık ve şükür büyük oranda azalmakta, tüketmeyince, istediği bir şeye sahip olamayınca sanki kendinde eksiklik hisseden bir anlayış yerleşmeye başlamaktadır. Tüketme âdeta amaç hâline gelmiştir. Kuşkusuz bu anlayış aile bireylerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle anne babalar tüketim konusunda daha titiz davranmalı, ihtiyacına göre harcamada bulunmalı, izlediği reklamlardan veya komşularının sahip olduklarından etkilenerek ihtiyacı olmayan bir şeye sahip olmak için çabalamamalıdır. Kullanılmayan durumlarda elektriği kapatmalı, suyu gereksiz yere akıtmamalı, artan yemekleri dökmemeli, ekmekleri çöpe atmamalı, eşyaları henüz eskimeden değiştirmemelidir.

 Şükür ve kanaat duygusunun kazanılmasında ailenin etkisi önemlidir. Anne baba her konuda olduğu gibi kanaat ve şükür konusunda da çocuklara güzel örnek olmalıdır. Anne ve babanın hareketleri, duyguları, düşünceleri, gerek birbirlerine gerekse çocuklara ve olaylara karşı tutumları, konulara yaklaşımları, çocukları olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Çocukların yanında yakınılmamalı, dert yanmamalı, devamlı eksiklikler dile getirilerek kanaat etmeyen, şükretmeyen bir tutum takınılmamalıdır. Anne ve babalar zaman zaman güç durumda olan, sıkıntıda olan insanlardan söz etmeli, kendilerinin sahip oldukları imkânları ve iyi yönleri sık sık vurgulamalıdır. Çocuk böyle bir ortamda büyürse, çevresinde kanaatkâr olan, şükreden kişiler görürse, kendisi de hayata olumlu gözle bakar, kanaatkâr olur, şükreder. Fakat aile bireyleri kendilerinden kötü durumda olanlara hiç bakmaz, onları görmez, devamlı kendilerinden daha iyi durumda olan kişilerle kendilerini kıyaslar, “onların şu imkânları var, bizim yok, şunu alamadık, bunu alamadık gibi” sözler söyleyerek yakınırlarsa, şükür hiç akıllarına gelmezse, onların yanında büyüyen çocuklar da kuşkusuz kanaat etmemeye, yakınmaya başlar, sahip olduklarını görmez, şükretmeyen ve kanaat etmeyen bir birey haline gelirler. Öyleyse anne babalar gönül dünyalarını zengin tutmalı, parayı, maddiyatı ön plana çıkarmamalı, zenginliği sadece para ile ölçmemelidir. Anne baba tok gözlü olmalı, çocuğun yanında sık sık para hesabı yapmamalı, zengin olanların yaşantısını imrenilecek şekilde anlatmamalıdır.

Ailede şükür ve kanaatin olması için her ihtiyacımızın tam olması gerekmiyor. İçinde bulunulan durum şükür için yeterlidir. İnsan istekleri sınırsızdır. Her şeyin en iyisini ister. En iyi araba, en iyi ev kendisinde olsun ister. En güzel, en değerli ve hatta en varlıklı kişinin kendisi olmasını ister.  Fakat bir realite vardır. Her şey imkânlar ölçüsündedir. Ailedeki bazı eksiklikler yüzünden, eşler arasında olumsuzluklar, istenmeyen durumlar yaşanabilir. Böyle durumda eşler birbirine destek olmalı, ellerinde bulunan imkânlar ölçüsünde bu hayatı mutlu yaşamak için gayret göstermelidir. Maddi olarak her ihtiyacımız tam olmayabilir ancak bizlere düşen, elimizde olanın kıymetini bilerek ve helalinden kazanmak suretiyle daha iyi duruma gelmek için çalışmaktır. Aynı zamanda bize en çok iyilik ve ikramda bulunanın Yüce Rabbimiz olduğunun bilincinde olup, O’nu anlamak, O’na muhabbet beslemek ve her daim şükür ve kanaat içinde olmaktır.

Ailemizdeki sevgimiz, saygımız, huzurumuz, kanaatimiz, şükrümüz daim olsun…

Hasan DEMİR
Şube Müdürü

 
# afyon müftülüğü# afyon müftülüğü makale# ailede şükür ve kanaat
EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyonkarahisar Valisi Aktaş SGK Heyetini Kabul Etti
Afyonkarahisar Valisi Aktaş SGK Heyetini Kabul Etti
Afyonkarahisar’da Anneler Günü’nde Şehit Anneleri Onurlandırıldı
Afyonkarahisar’da Anneler Günü’nde Şehit Anneleri Onurlandırıldı
Özkan Yalım'ın etkin pişmanlık ifadesindeki iddialar gündemde
Özkan Yalım'ın etkin pişmanlık ifadesindeki iddialar gündemde
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay Afyonkarahisar’da konut teslim törenine katılacak
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay Afyonkarahisar’da konut teslim törenine katılacak
Çok Okunan Haberler
Afyon Cenaze İlanları: Keser ve Kılınç Ailelerinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanları: Keser ve Kılınç Ailelerinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanları: 5 Mayıs 2026 Defin ve Namaz Bilgileri
Afyon Cenaze İlanları: 5 Mayıs 2026 Defin ve Namaz Bilgileri
Afyonkarahisar'da Bugün Vefat Edenler: 9 Mayıs 2026
Afyonkarahisar'da Bugün Vefat Edenler: 9 Mayıs 2026
Afyonkarahisar Elektrik Kesintisi 5 Mayıs 2026
Afyonkarahisar Elektrik Kesintisi 5 Mayıs 2026
Afyonkarahisar Yolundaki Eğitim Yolculuğu Facia ile Bitti: 1 Ölü
Afyonkarahisar Yolundaki Eğitim Yolculuğu Facia ile Bitti: 1 Ölü
Eskişehirspor Ayvalıkgücü Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?
Eskişehirspor Ayvalıkgücü Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?
Son Yorumlananlar
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
Akçakoca'da Zamansız Veda: Sevilen Müteahhit Hayatını Kaybetti
Akçakoca'da Zamansız Veda: Sevilen Müteahhit Hayatını Kaybetti
Afyon icra dairesi iban bilgileri
Afyon icra dairesi iban bilgileri

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber