Anasayfa
  • Gündem
  • Belediyeler
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
01:20
İhsaniye’de 7 Yeni Yatırım ve Hizmetin Açılışı Yapıldı
01:16
Dazkırı OSB’de Sektör Değişikliği Onaylandı
01:12
Afyonkarahisar’da Hafızlık Belgeleri Takdim Edildi
01:07
TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Afyonkarahisar’da Başladı
01:06
Marsyas Festivali Dinar’da Konserle Başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü: Dünya Böbrek günü açıklaması!
Sağlık
09 Mart 2023 - 12:16
Güncelleme: 09 Mart 2023 - 12:20

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü: Dünya Böbrek günü açıklaması!

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Serhat KORKMAZ Dünya Böbrek Günü münasebetiyle açıklama yaptı. İşte o açıklama.

Sağlık
09 Mart 2023 - 12:16
Güncelleme: 09 Mart 2023 - 12:20
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü: Dünya Böbrek günü açıklaması!

İnsan vücudunda oluşan atıkların kandan süzülerek su ile dışarı atılması gibi önemli bir işlevi olan böbrekler de diğer bütün organlar gibi hastalanabilmektedir. Uzun bir dönemde böbrek işlevlerinin ilerleyici kaybı söz konusu olduğunda kronik böbrek hastalıkları ortaya çıkmaktadır ki bunun sonucunda böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun bütün organlarını etkileyen ciddi sorunlar çıkar.

Ülkemizde, Türk Nefroloji Derneğinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, erişkinlerde ortalama 6-7 kişiden birinde, çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı mevcut olup, dünyada da her 10 kişiden birinde herhangi bir şekilde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Bu da oldukça ciddi bir orandır. Sıklıkla sinsi ve sessiz seyreden bir hastalık olduğu için hastaların çoğuna erken dönemde tanı konulamamaktadır. Bu da hastalığın son dönemi olan böbrek yetmezliğine ilerlemesine sebep olmaktadır. Erken teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı; böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği ile kronik böbrek hastalığına eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riskini beraberinde getirmektedir. Böbrek yetmezliği gelişen hastaların hayatını sürdürebilmesi için diyaliz, daha ileri dönemde ise böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekmektedir. Bu tedavi yöntemlerinin maliyeti oldukça yüksek olup, hastalarda moral bozukluğuna da sebebiyet vermektedir.  

Her yaşta görülebilen ancak yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan kronik böbrek hastalığı erken teşhis edildiği takdirde, uygun bir tedavi yöntemiyle ilerlemesi engellenebilmekte ve ya yavaşlatılabilmekte ve yüksek ölüm riski azaltılabilmektedir. Bütün dünyada görülme sıklığı oldukça artan böbrek hastalığı önemli bir halk sağlığı problemidir. Görülme sıklığının giderek artması, hayat kalitesini ciddi şekilde etkilemesi, farkındalığın düşük olması ve ölüm oranlarının yüksek olması sebebiyle kronik böbrek hastalığı Sağlık Bakanlığı tarafından toplum sağlığı açısından öncelikli hedefler arasına alınmış ve Türk Nefroloji derneğinin de katkılarıyla “Türkiye Böbrek Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı” başlatılmıştır. Bu bağlamda her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü “Dünya Böbrek Günü” olarak belirlenmiştir.

Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, vücut ağırlığın kontrolü, tuzun azaltılması, yeterli sıvı alınması, sigaradan uzak durulması, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılması, kan basıncının ve kan şekerinin kontrol altında tutulması gibi önlemlerle kronik böbrek hastalıklarından korunmak mümkün olabilmektedir. Ancak risk grubunda olanların ( diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, kalp hastaları, fazla kilolular, ailesinde böbrek hastası olanlar, sigara içenler ve yaşı 60’tan büyük olanlar ) düzenli olarak böbrek hastalığı yönünden kontrollerini yaptırmaları erken teşhis ve tedavi açısından önem taşımaktadır.

Dünya böbrek günü vesilesiyle; böbrek hastalığı teşhisi konup tedavileri devam eden bütün hastalarımıza acil şifalar diliyor, özellikle risk grubunda olduğunu düşünen kişileri muayene ve tetkik için sağlık kurum ve kuruluşlarımıza bekliyoruz.  

# böbrek günü# böbrek günü mart# günümüzde böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede yaygın olarak kullanılan en objektif yöntem# dünya böbrek günü 2022# dünya böbrek günü etkinlikleri
EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyon Sağlık Haberleri: Afyonkarahisar'da Sağlık Hizmetleri ve Güncel Duyurular
Afyon Sağlık Haberleri: Afyonkarahisar'da Sağlık Hizmetleri ve Güncel Duyurular
8 Ağustos 2026 Afyonkarahisar Nöbetçi Eczaneler
8 Ağustos 2026 Afyonkarahisar Nöbetçi Eczaneler
Ameliyatsız Hacimlendirmenin İki Ucu: Çene Hattı ve Kalça Şekillendirme
Ameliyatsız Hacimlendirmenin İki Ucu: Çene Hattı ve Kalça Şekillendirme
Yüz Hatlarında Belirginlik, Karında Sıkı Form: İki Estetik Kararın Perde Arkası
Yüz Hatlarında Belirginlik, Karında Sıkı Form: İki Estetik Kararın Perde Arkası
Çok Okunan Haberler
Afyonkarahisar Gastronomi Sokağı yarın törenle açılıyor
Afyonkarahisar Gastronomi Sokağı yarın törenle açılıyor
Afyon Cenaze İlanları: 6 Ağustos 2026 Perşembe
Afyon Cenaze İlanları: 6 Ağustos 2026 Perşembe
Afyon Cenaze İlanları: 7 Ağustos 2026 Cuma Defin Bilgileri Açıklandı
Afyon Cenaze İlanları: 7 Ağustos 2026 Cuma Defin Bilgileri Açıklandı
Afyonkarahisar'da iki avukat arasında silahlı kavga: 1 ağır yaralı
Afyonkarahisar'da iki avukat arasında silahlı kavga: 1 ağır yaralı
Afyonkarahisar’da mezarlıkta yaşamına son verdi
Afyonkarahisar’da mezarlıkta yaşamına son verdi
Afyon Cenaze İlanları: 8 Ağustos 2026
Afyon Cenaze İlanları: 8 Ağustos 2026
Son Yorumlananlar
Afyon'da Ulaşım Zammı Gündemde, Vatandaş Aynı Soruyu Soruyor
Afyon'da Ulaşım Zammı Gündemde, Vatandaş Aynı Soruyu Soruyor
Antalya Yolunda Mola Noktası: Café de Paris
Antalya Yolunda Mola Noktası: Café de Paris
Afyonkarahisar Belediyesi Zafer Restoranı hizmete açıyor
Afyonkarahisar Belediyesi Zafer Restoranı hizmete açıyor
Afyonkarahisar'da Ak kadınlar deprem bölgesine mutfak seti gönderiyor
Afyonkarahisar'da Ak kadınlar deprem bölgesine mutfak seti gönderiyor

Ana Sayfa
Gündem
Belediyeler
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber