Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Ay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Can Veren Eller Derneği iş birliğiyle düzenlenen sağlık yardımı organizasyonuna katıldı. Bu organizasyon, Batı Afrika ülkesi Benin Cumhuriyeti'nin başkenti Porto-Novo'da gerçekleştirildi.


Organizasyonun Amacı ve Katılım
Doç. Dr. Ay, yurt dışında sağlık yardımları kapsamında gönüllü göz hekimi olarak görev alarak, katarakt cerrahisi için Türkiye'den giden ilk ekipte yer aldı. Organizasyon kapsamında, 140 hastayı muayene etti ve 125 hastaya katarakt cerrahisi uygulandı. Ay, bu tür organizasyonların insanlık adına önemli bir sorumluluk olduğunu ifade etti.
Katarakt Sorunu ve Afrika’daki Etkileri
Katarakt, tedavi edilmediğinde körlüğe yol açan bir göz hastalığıdır. Doç. Dr. Ay, Afrika genelinde katarakt nedeniyle göremeyen birçok insan bulunduğunu belirtti. Kötü beslenme, aşırı güneş ışığına maruz kalma ve kirli hava koşulları gibi etkenler, özellikle Afrika’da kataraktın yaygınlaşmasına neden oluyor. Doç. Dr. Ay, bu hastalar için bir şeyler yapmanın insanlık vazifesi olduğunu düşündüğünü vurguladı.
Yerel Hekimlerle İş Birliği
Organizasyon sürecinde, tıbbi müdahaleler yerel hekimlerle iş birliği yapılarak gerçekleştirildi. Doç. Dr. Ay, bu iş birliğinin sağlık hizmetlerinin kalitesini artırdığını ifade etti. Ayrıca, organizasyon boyunca yerel sağlık personeline eğitimler düzenlendi. Bu eğitimlerin, yerel sağlık sisteminin güçlenmesine katkı sağladığına inandığını belirtti.