Sahte Belge Operasyonlarında 197 Kişi Yakalandı: Kamu Sistemlerine Erişim Sağlayan Çete Çökertildi
7 Ocak ve 23 Mayıs 2025 tarihlerinde Türkiye genelinde düzenlenen iki ayrı kapsamlı operasyon sonucunda, sahte diploma, sürücü belgesi ve lise mezuniyet belgeleriyle kamu kurumlarının dijital sistemlerine yasa dışı yollarla erişim sağlayan 197 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan çalışmalarda, örgütlü şekilde hareket eden kişilerin e-imza sistemini kullanarak kamu kaynaklarını hedef aldığı tespit edildi.
23 İlde Başlatılan İlk Operasyon: 126 Şüpheli Yakalandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sahtecilik ve bilişim sistemine girme suçlarına yönelik 7 Ocak 2025’te düğmeye basıldı.
TÜRKTRUST ve E-İMZATR adlı elektronik sertifika sağlayıcı firmaların Adana, Mersin, Hatay, Ankara ve İstanbul'daki bazı bayileri üzerinden, sahte T.C. kimlik kartları ve sürücü belgeleri kullanılarak kamu görevlileri adına e-imza üretildiği belirlendi. Bu e-imzalarla kamu kurumlarının sistemlerine izinsiz giriş yapılarak çeşitli yasa dışı işlemler gerçekleştirildiği ortaya çıktı.
Ankara merkezli olarak 23 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda 126 kişi gözaltına alınırken, 17 şüpheli tutuklandı.
İkinci Dalga: 16 İlde 61 Şüpheli Daha Yakalandı
Soruşturmanın ikinci aşaması ise 23 Mayıs 2025 tarihinde başlatıldı. Bu kez 16 ilde düzenlenen eş zamanlı baskınlarda 61 şüpheli daha gözaltına alındı. Aralarında örgüt yöneticilerinin de bulunduğu 20 kişi tutuklanırken, daha sonra aranan 10 kişinin de yakalanarak adalete teslim edildiği bildirildi.
Bu aşamada sadece belgelerle değil, doğrudan bilişim sistemlerini bozma, engelleme ve verileri yok etme gibi ciddi suçlar kapsamında soruşturma yürütüldü.
Ele Geçirilen Sahte Belgeler
Operasyonlar sonucunda çarpıcı bulgulara ulaşıldı. Güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen belgeler arasında:
57 adet sahte diploma
108 adet sahte sürücü belgesi
4 adet sahte lise mezuniyet belgesi bulundu.
Kamu Güvenliğine Tehdit Durduruldu
Yetkililer, söz konusu çetenin sahte belgeler üzerinden devlete ait sistemleri manipüle ettiğini, elde edilen e-imzaların kamu hizmetlerinde usulsüz işlemler yapılmasına olanak tanıdığını belirtti. Suç örgütü tamamen çökertilirken, üyelerinin büyük bölümü tutuklandı.
Emniyet kaynakları, benzer girişimlere karşı operasyonların aralıksız sürdürüleceğini ve hiçbir suçlunun cezasız kalmayacağını vurguladı.














