Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
11:45
Afyonkarahisar Cenaze İlanları – 18 Eylül 2025
11:39
Afyonkarahisar’da Hava 7 Derece Birden Düştü: İşte İlçe İlçe Güncel Tahminler
11:38
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin Yeni Başhekimi Göreve Başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mecliste Emeklilik isyanı
Ekonomi
21 Şubat 2017 - 08:54

Mecliste Emeklilik isyanı

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,emeklilikte yaşa takılanların isyanını Meclis gündemine taşıdı.

Ekonomi
21 Şubat 2017 - 08:54
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mecliste Emeklilik isyanı
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, prim ödeme günü sayıları bakımından emekli olmayı çoktan hak etmelerine rağmen yaş sınırına takılan yüz binlerce insanın emekli olma hakkının gasp edildiğini söyledi. Çamak, halk arasında ‘işsiz evlat vergisi’ olarak anılan Genel Sağlık Sigortası priminin kaldırılması çağrısında da bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair verilen kanun teklifi lehine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alarak meclis genel kuruluna hitap etti.

Çamak, “Prim ödeme günü sayıları bakımından emekli olmayı çoktan hak etmelerine rağmen, yaş sınırına takılarak mağdur edilen yüz binlerce insan, şu an, sizin bu kanun teklifini dikkate alıp kabul etmenizi bekliyor. Emeklilik yaşı yükseltilmeden önce yani 1999 yılı öncesi sigorta girişi olanların, emeklilik için bulunan prim ödeme günü ve çalışma yılı şartlarını doldurduğunda emekli olabilme hakkı bugün resmen gasp edilmiş durumdadır” dedi.

 

‘Kazanılmış haklara dokunulamaz’

“Muasır medeniyet çizgisindeki bir ülke ile bir muz cumhuriyeti arasındaki en temel farklardan biri, hukukta müktesep hak olarak belirtilen kazanılmış hakların korunmasıdır” diyen Çamak, “ Yani, ilgili yasa çıkmadan önce var olan hakların, söz konusu yasada bir değişiklik olsa bile korunması gerekir. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde, kazanılmış hakların dokunulmazlığı söz konusudur. Gelin, bu kanun teklifine onay vererek bu mağduriyete artık bir son verelim” diye konuştu.

 

‘Devlet vermediği sağlık hizmetinin primini istiyor’

Genel Sağlık Sigortası kapsamında, işsiz gençlerden prim alınması uygulamasının sürdüğüne işaret eden Çamak, “İşsiz evlat vergisi adını verdiğimiz mağduriyet hâlen devam ediyor. Bir devlet düşünün ki istihdamını sağlayamadığı işsiz vatandaşlarını zaten yük olmak zorunda kaldıkları ailelerinin gelirine göre borçlandırıp bu sürede faydalandırmadığı bir sağlık hizmeti için ‘Ne yap ne et bana şu kadar para getir’ diyebiliyor.

Bu GSS borçları tam anlamıyla sosyal devletin iflası anlamına gelen devasa bir paradoks olarak karşımıza çıkıyor. Düşünün ki ödeyemediğiniz için hâlihazırda alamadığınız sağlık hizmetinin parasını devlet sana borç olarak yazıyor ve üzerine faiz işletiyor, sadece bu ülkenin işsiz bir vatandaşı olduğunuz için sizin üzerinize binlerce liraya varan borçlar birikiyor.

Hastaneye başvurduğunuzda ise GSS borcunuz olduğu için sağlık hizmeti alamıyorsunuz. Oysa, GSS borcunun sebebi ise geçmiş aylarda almadığınız bu sağlık hizmetinin bedeli. Şimdi, buradan sizlere soruyorum: Vatandaşının en büyük dayanağı olması gereken koskoca bir devletin sunmadığı hizmetin tefeciliğine soyunan böyle tuhaf bir paradoksu olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

 

‘GSS ayıbından kurtulalım’

Çamak, “İşsiz vatandaşı haksız bir şekilde borçlandırırken sağlık hizmetlerinden de mahrum bırakması nedeniyle 7 Haziranda gençlerden ciddi oranda oy kaybettiğini gören iktidar, sadece 25 yaş altındakilerin GSS borçlarını sildi fakat 25 yaş üstündeki milyonlarca işsizin ödemesi beklenen milyarlarca liraya varan bu ayıp hâlen artarak devam ediyor.

Akla ve vicdana uymayan bu zorunlu borcun ödenme oranı neredeyse yok denecek kadar az. GSS mağdurlarının soysal medyadaki tepkilerine bakın, hemen hemen hepsinin ortak beyanı: ‘Gelsinler, neyimiz varsa alsınlar ama yine de böylesi adaletsiz bir borcu ödeyemeyiz’ diyorlar. Buradan daha önce dile getirdiğim gibi, bir kez daha artık insaf edin diyerek rica ediyorum, lütfen bir an önce bu GSS ayıbından kurtulalım” diye konuştu.

 

‘Şehir hastanelerinde doktorlara neden tıbbi sekreter verilmiyor?’

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mersin Şehir Hastanesi’nde yaşanan yardımcı sağlık personeli sorununu da meclis gündemine getirdi. Çamak, “Sayın Sağlık Bakanına soruyorum: Yeni açılan şehir hastanelerinde doktorlar hasta muayene ederken yanlarında başka bir sağlık çalışanının bulunamayacağı bildirilmiştir.

Bu durum doktorlar açısından yasal sorunlara yol açabilir. Her türlü olasılık düşünülerek doktor ve hastanın bulunduğu ortamda en azından şahit niteliğinde bir çalışanın olması gerekir. Diğer bir husus ise, bu hastanelerde doktorlara tıbbi sekreter verilmiyor. Bu durumda hekimin performansı tam kullanılamaz. Böyle bir durumda hekim zamanının çoğunu bilgisayar başında geçirmek zorunda kalıyor. Nitekim bu konularda doktorlardan yoğun şikâyetler gelmeye başladı. Hekimlerin verimli bir şekilde çalışabilmesi için mutlaka bir tıbbi sekreterle beraber çalışmaları gerekir” dedi.

Reklam
EDİTÖR
Afyon Kent Haber
Afyon Kent Haber
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyonkarahisar'da 12. Vergi Dairesi Açıldı: Hizmet Ağı Genişliyor
Afyonkarahisar'da 12. Vergi Dairesi Açıldı: Hizmet Ağı Genişliyor
Altın ve Gümüşte Rekor: 2 Eylül 2025 Güncel Altın Fiyatları
Altın ve Gümüşte Rekor: 2 Eylül 2025 Güncel Altın Fiyatları
Afyonkarahisar’da 40 Milyon TL’lik Asfalt Gideri Meclis Gündeminde: Vatandaşlar Tepkili
Afyonkarahisar’da 40 Milyon TL’lik Asfalt Gideri Meclis Gündeminde: Vatandaşlar Tepkili
Afyonkarahisar 2. OSB Altyapı İhalesi Sonuçlandı: Sinanpaşa’ya Büyük Yatırım
Afyonkarahisar 2. OSB Altyapı İhalesi Sonuçlandı: Sinanpaşa’ya Büyük Yatırım
Çok Okunan Haberler
Afyonkarahisar’da Küçük Çaplı Deprem Meydana Geldi
Afyonkarahisar’da Küçük Çaplı Deprem Meydana Geldi
Afyonkarahisar'da Kök Ailesinin Acı Kaybı: Emekli Öğretmen Vefat Etti
Afyonkarahisar'da Kök Ailesinin Acı Kaybı: Emekli Öğretmen Vefat...
Afyonkarahisar’da Kuyumcu ve Gürpınar Ailelerinin Acı Günü
Afyonkarahisar’da Kuyumcu ve Gürpınar Ailelerinin Acı Günü
Afyonkarahisar Cenaze İlanları: 12 Eylül 2025
Afyonkarahisar Cenaze İlanları: 12 Eylül 2025
Afyon’da Trafik Kazası: Yeni Evli Hafız Hayatını Kaybetti
Afyon’da Trafik Kazası: Yeni Evli Hafız Hayatını Kaybetti
Kocaeli’de Anne ve Kızı Evlerinde Öldürüldü: 16 Yaşındaki Şüpheli İstanbul’da Yakalandı
Kocaeli’de Anne ve Kızı Evlerinde Öldürüldü: 16 Yaşındaki Şüpheli...
Son Yorumlananlar
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin Yeni Başhekimi Belli Oldu
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin Yeni Başhekimi Belli Oldu
Afyonkarahisar'da bu sağlık kabini hizmetlerini evlere taşıyor!
Afyonkarahisar'da bu sağlık kabini hizmetlerini evlere taşıyor!
Sigara Fiyatlarına Bir Zam Daha: En Ucuzu Ne Kadar Oldu?
Sigara Fiyatlarına Bir Zam Daha: En Ucuzu Ne Kadar Oldu?
AFYON BELEDİYESPOR´DAN MUHTEŞEM DÖNÜŞ
AFYON BELEDİYESPOR´DAN MUHTEŞEM DÖNÜŞ

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonketnHaber