AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi tarafından Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Yemeklik ve Tıbbi Mantar Yetiştiriciliği" projesi kapsamında yapılan bu önemli adım, bölge ekonomisine ve sağlık endüstrisine önemli katkılar sunmayı hedefliyor.


Mantar Hasadının Önemi
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitenin akademik ve teknik altyapısıyla gerçekleştirilen tıbbi mantar üretiminin, kimyasal kullanılmadan yapılan bir süreç olduğunu vurgulayarak, "Afyonkarahisar ve bölgemiz için hayırlı olsun" dedi. Sağlık açısından oldukça değerli olan tıbbi mantarların, doğal ve çevre dostu bir üretim süreciyle elde edilmesi, bölgeye sağlık ve ekonomik anlamda önemli avantajlar sağlayacak.
AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi
Faaliyete geçen AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi, Zafer Sağlık Külliyesi içerisindeki "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahası-Serası" ile "İlaç Biyoyararlanım, Biyoeşdeğerlik ve Faz I Çalışmaları Laboratuvar ve Klinikleri" ile bir bütün oluşturacak. Prof. Dr. Okumuş, tesisin şehir ve bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacağını belirterek, "Üniversitemizdeki bilimsel çalışmalarla ilaç ve gıda takviyesi alanında önemli bir hammadde desteği sağlayacağız" dedi.
Mantarların Ekonomiye Katkısı
AFSÜ'de üretilen mantarların sadece yerel marketlere ve konserve işletmelerine değil, aynı zamanda fonksiyonel gıda üreten firmalara da hammadde kaynağı olarak sunulacağını belirten Rektör Okumuş, bu durumun bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağını ifade etti. Mantarların, sağlık ve gıda sektörlerinde kullanılmak üzere çeşitli şekillerde işlenerek değerlendirileceği ve böylece yeni istihdam alanları oluşturulacağı öngörülüyor.