Tek Başına Siber Savaşın Ortasında: Siber Güvenlik Önerileri

TAKİP ET

Siber savaş denildiğinde her ne kadar ülkeler arası siber çatışmalar akla gelse de, internet kullanıyorsanız, bireysel olarak siber tehditlere maruz kalıyorsunuz demektir.

Siber savaş denildiğinde her ne kadar ülkeler arası siber çatışmalar akla gelse de, internet kullanıyorsanız, bireysel olarak siber tehditlere maruz kalıyorsunuz demektir. Güvenilir olmayan bir kaynaktan indirdiğiniz bir dosya veya şüpheli bir e-posta içinde tıkladığınız link, cihazınıza zararlı yazılım indirilmesine sebep olabilir.

     Ortak Wi-Fi Ağlardaki Tehlike

ExpressVPN, kafe, havaalanı ve park gibi herkese açık sunulan Wi-Fi erişim noktalarında kişisel bilgilerin savunmasız kalabileceğini belirtiyor. Ortak Wi-Fi ağları kullanmak her zaman avantajlı gibi gözükse de aslında bu ağlar üzerinden siber saldırıya çok kolay bir şekilde uğrayabilirsiniz.

Ortadaki Adam (Mitm) Saldırısı

Ortadaki adam (Mitm) saldırısı nedir? Mitm, iki taraf arasındaki online iletişimin engellendiği bir siber saldırı çeşididir. Genellikle hesap parolaları veya banka şifreleri gibi kişisel bilgileri gerçekleştirmek, kişilerin online aktivitelerini izlemek için gerçekleştirilir.

Mitm saldırısında siber saldırgan kişinin iletişime geçtiği sunucu veya benzeri sistem ile arasına girer. Fark edilmeden kişinin bütün iletişimini izler veya kişinin başka bir yere bağlanmasını bile sağlayabilir. En eski siber saldırı çeşitlerindendir.

Wi-Fi ağ noktalarında siber saldırganlar Wi-Fi ağını taklit edebilir ve kişinin ağ aktivitelerinin hepsini izleyebilir.

Ortak Wi-Fi Ağlarda Güvenlik için Ne Yapmalısınız?

Ortak Wi-Fi ağlarda maruz kalabileceğiniz Mitm saldırılarına karşı korunmak için ağ bağlantınızı VPN ile şifrelemelisiniz. VPN programları ağ bağlantınızı güçlü algoritmalar ile şifreler. Şifresiz veya şifreli olan bir ortak Wi-Fi ağa bağlandığınızda, VPN’in sağladığı güçlü şifreleme ile herhangi bir üçüncü partinin ağ aktivitelerinizi görmesini engelleyebilirsiniz.

VPN programları aynı zamanda IP adresinizi gizler ve gerçek fiziki konumunuzun internet ile paylaşılmasını engeller. 

     Malware (Zararlı Yazılımlar)

Malware zararlı yazılım demektir. Zararlı yazılımların birçok çeşidi vardır. Başlıca zararlı yazılım çeşitleri aşağıdadır:

Virüs

Bilgisayar virüsünün çalışması için aktive edilmesi gerekir. Aktive edildikten sonra kendini diğer dosyalara yayabilir. Hızlı bir şekilde cihazınıza yayılabilir ve kişisel bilgilerinizin çalınmasına sebep olabilir.

Worm (Solucan)

Virüsün aksine bilgisayar solucanlarının aktive edilmesine gerek yoktur. Virüs kendini başka programlara da yayılırken solucan yayamaz fakat aynı sistem içinde kendini kopyalayabilir.

Trojan

Trojan, ücretsiz bir oyun, antivirüs veya takvim programı gibi gözükebilir. Yasal bir uygulama gibi gözükür fakat kişisel verilerinizi çalmak için hazırlanmış bir zararlı yazılımdır.

Ransomware (Fidye Yazılımı)

Fidye yazılımları son yıllarda sıkça siber saldırganlar tarafından kullanılmaktadır. Fidye yazılımı cihazınıza yerleştikten sonra bütün belge ve dosyalarınız şifrelenir. Siber saldırgan bu şifreyi açmak için sizden genellikle kripto para şeklinde fidye talep eder. Fidye yazılımları genellikle phishing (oltalama) e-postaları ile yayılır.

Spyware (Casus Yazılımı)

Spyware (Casus yazılımı) bilgisayar veya akıllı telefonunuzdaki her aktivitenizin izlenildiği ve kaydedildiği bir zararlı yazılım türüdür. Parolalarınız, kredi kartı numaralarınız ve benzeri her hassas bilginizin yanında online aktivitelerinizi de kaydeder.

Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunabilirsiniz?

Zararlı yazılımlardan korunmak için her zaman lisanslı bir antivirüs programı kullanın. Torrent gibi kaynaklardan lisanssız antivirüs programı indirmeyin. Bu crackli olan yazılımlar, zararlı yazılım içeriyor olabilir.

Bilgisayarınızın işletim sistemini ve kullandığınız programları her zaman güncel tutun. Güncel olmayan bir programda siber saldırganların cihazınıza zararlı yazılım yerleştirmek için kullanabileceği bir güvenlik açığı olabilir.

Uygulama ve programları sadece güvenilir kaynaklardan indirin. Güvenilir kaynaklardan indirilen uygulama ve programlar hem güncelleme alır hem de cihazınızın zararlı yazılımlara maruz kalma oranını düşürür.

E-posta veya sosyal medya üzerinden size gönderilen linklere tıklamayın ve dosya eklerini indirmeyin. Oltalama saldırıları, zararlı yazılımları cihazınıza indirmek için gerçekleştirilir. Tıkladığınız link sizi siber saldırganların hazırladığı sahte web siteye yönlendirebilir veya cihazınıza fidye/Casus yazılımı indirebilir.

Firewall (güvenlik duvarı) kullanın. Zararlı yazılımlardan cihazınızı korumak için güvenlik duvarı veya VPN kullanabilirsiniz. Güvenlik duvarı ve VPN programları cihazınıza gelen yetkisiz erişim isteklerini engelleyecektir.

Online verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Cihazınıza zararlı yazılım bulaşması sonucunda belgelerinize erişiminizi kaybettiğinizde kayıp yaşamamak için verilerinizi çevrimdışı (USB vb. gibi) alanlarda yedekleyin.

Oltalama saldırılarına karşı çok dikkatli olun. Size hediye kazandığınızı, hesabınıza acil giriş yapmanız gerektiğini belirten ve beklemediğiniz anda gelen e-posta ve mesajlara karşı dikkatli olun.

siber güvenlik önerileri siber güvenlik tehditleri ve çözüm önerileri