Boşanmada Mal Paylaşımı

TAKİP ET

Boşanmada mal paylaşımı, evliliklerin bitmesi halinde sorun teşkil edebilmektedir.

Boşanmada mal paylaşımı, evliliklerin bitmesi halinde sorun teşkil edebilmektedir. Evlilik süresince edinilen mallar ortak değer kabul edilmektedir. Mahkeme kararıyla sona eren evliliklerde mal paylaşımı için mal rejimi tasviyesi devreye girmektedir. Bu husus paylaşımın ne şekilde yapılacağına dair kuralları içermektedir. Genellikle evlilik öncesinde mal rejimi sözleşmesi yapılmamaktadır. Bu sebepten ötürü yasal mal rejimine uyulmaktadır. Mal paylaşımı hususunda anlaşmazlıklar sıklıkla yaşanmaktadır. Bu durumda ise mahkemeler devreye girerek süreç başlar. Anlaşmalı boşanma olmama durumunda mahkeme tarafından delil ve şahit gibi faktörler incelenerek karar verilmektedir.

Mal paylaşımı hususunda sıklıkla karıştırılan durumlardan biri de boşanma davasıyla olan alakasıdır. Mal paylaşım davası, boşanma davalarıyla birlikte açılamamakta, ayrı bir süreç olarak devam etmektedir. İzmir boşanma avukatı aracılığıyla sürecin en iyi şekilde yürütülmesini sağlayabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Boşanma sürecinde anlaşmayla bitirilen ve mahkeme tarafından sona erdirilen evliliklerde mal paylaşımı ile ilgili çalışmalar titizlikle yürütülmekdir. Anlaşmalı boşanma olması için öncelikle çiftler arasında ortak karar alınması gerekir. Bununla birlikte eşler arasında maddi ve manevi tazminat, mal paylaşımları ve çocuk velayeti gibi hususlarda anlaşma hazırlamalıdır. Bu süreçte en faydalı olan koşullar dikkate alınmalıdır. Fakat çiftler arasında mal paylaşımı hususunda anlaşmazlıklar olduğu taktirde anlaşmalı boşanma gerçekleşmemektedir. Evlilik birliği içerisinde edinilen mallardan kastedilenlere örnek vermek gerekirse;

Çiftlere hediye edilen ziynet eşyaları,

Çeyiz adı altında getirilen eşyalar,

Bireysel emeklilik ile ilgili birikimler,

Gayrimenkul ve araçlar,

Bankadaki paralar.

Bu hususta şartlardan biri de evlilikte bir yılın doldurulmasıdır. Bu koşulun da yerine gelmesi halinde avukatlar tarafından anlaşma protokolü hazırlanmaktadır. Bu protokolün içerisinde mal varlığına dair bilgiler olup bu bilgiler beyan edilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davalarında edinilen malların yanı sıra gelecek için çekilmiş kredi ödemeleri, borç ve alacaklar da yer alabilmektedir. Mal paylaşımının yanı sıra mahkemede tarafların yapacağı irade açıklaması esnasında da tarafların kabulü gerekmektedir. Tarafların vekalet verdiği avukatlar mutabakata varsa bile mahkeme esnasında taraflardan birinin kabul etmemesi durumunda anlaşmalı boşanma yerini çekişmeli boşanmaya bırakmaktadır. Sizler de boşanmada mal paylaşımının en iyi şekilde yerine getirilmesi için mutlaka avukata başvurmalısınız. Bu hususta İzmir boşanma avukatı ücretleri, İzmir Barosu’nun belirttiği rakamlara göre şu şekildedir;

Anlaşmalı boşanma davalarında avukat ücreti 9000 TL ile 12.000 TL arasında değişmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında ücret avukatlara göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak 20.000 TL ile 50.000 TL arasında olabilmektedir.