Türkiye ekonomisi yüzde 21,7 oranında büyüdü

TAKİP ET

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı. Başkan Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisinin bu dönemde yüzde 21,7 oranında büyüdüğünü ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda gözlenen yükselişte besin ve dışalım. fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıkların etkili olduğuna vurgu yaparak, artışın geçici unsurlardan kaynaklı olduğunu söyledi.

Salgın hastalığınının dünya çapında süratle yayılması, küresel ticareti ve iktisadi faaliyette dikkat çekici bir yavaşlamaya niçin olduğunu ifade eden Başkan Kavcıoğlu, "Salgın döneminde, 2008 finansal krizinden değişik olarak hizmetler sektörünün daha olumsuz etkilendiği görülmektedir. Türkiye, OECD ülkeleri ve Çin ile bir arada değerlendirildiğinde yüzde 1,8 ile 2020 senesinde pozitif büyüme kaydeden iki ekonomiden biri olmuştur. 2021 senesi ikinci çeyreğinde baz etkilerinin de katkısıyla çoğu ülkede yüksek oranlı büyümeler görülmüştür. Türkiye ekonomisi bu dönemde yüzde 21,7 oranında büyümüştür" dedi.

Merkez Bankası'nın kuvvetli bir artış eğilimi gösterdiğini bildiren Başkan Kavcıoğlu, kuvvetli maddi sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin devam ettiğini aktararak, "Olumlu dış talep koşulları ve sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir" diye konuştu.