Erdoğan'dan ekonomi mesajı: Hayat pahalılığı günlük yaşamda düşecek

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜGİK Genel Kurulu'nda enflasyonla mücadelede somut sonuçların vatandaşa yansıyacağını açıkladı. Büyüme, ihracat ve istihdam verileri paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ocak 2026 tarihinde Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu’nun 7. Olağanüstü Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ankara’da düzenlenen toplantıda konuşan Erdoğan, enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların etkisinin mutfak harcamalarından kiralara kadar günlük hayatta daha belirgin hissedileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik programın kararlılıkla sürdürüldüğünü belirterek, vatandaşların alım gücünü artırmaya yönelik adımların sonuç vermeye başladığını ifade etti. Konuşmasında küresel ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’nin büyüme performansına da dikkat çekti.

Hayat pahalılığıyla mücadelede hangi adımlar atılıyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonla mücadelenin tek başına değil, bütüncül politikalarla yürütüldüğünü belirtti. Açıklamasında, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla mali disiplin, üretim ve istihdam odaklı uygulamaların eş zamanlı sürdüğünü kaydetti. Atılan adımların etkisinin pazar fiyatları, gıda harcamaları ve konut giderlerinde daha net görüleceğini vurguladı.

Erdoğan, ekonomik iyileşmenin yalnızca rakamlarda değil, vatandaşın günlük yaşamında hissedilir hale gelmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Ekonomide öne çıkan güncel veriler
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Türkiye ekonomisine ilişkin güncel verileri de paylaştı. Açıklanan başlıca göstergeler şu şekilde sıralandı:

Türkiye ekonomisi 21 çeyrektir aralıksız büyüme kaydetti.

OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen üçüncü ekonomi konumuna ulaşıldı.

2025 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla milli gelir 1 trilyon 538 milyar dolar seviyesine çıktı.

Mal ihracatı 273,4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştı.

Savunma sanayii ihracatı 2002’ye kıyasla yaklaşık 40 kat artarak 10 milyar 554 milyon dolar oldu.

Gençlere yönelik istihdam planı nedir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin iş gücüne katılımını artırmak amacıyla hayata geçirilen “Gençliğin Üretim Çağı” programına da değindi. Program kapsamında üç yıl içinde 3 milyon gencin istihdama kazandırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu süreçte özel sektöre maaş ve sigorta primi destekleri sağlanacağı bilgisi paylaşıldı.

Yerli üretim ve sanayi vurgusu
Konuşmasında yerli üretim konusuna da değinen Erdoğan, Türkiye’nin geçmişte dışa bağımlı bir yapıdan çıkarak kendi otomobilini, hava araçlarını ve savunma sistemlerini üreten bir ülke konumuna geldiğini ifade etti. Ekonomide dışarıdan belirlenen kalıpların kabul edilmediğini belirten Erdoğan, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda iş dünyasıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.