Uzm. Dr. Elyesa Karaca: Bu hastalığın net bir tedavisi yoktur

TAKİP ET

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığının fazlalıkla çocukluk çağında meydana çıktığını bildiren Özel Esentepe Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Elyesa Karaca, 'Bu hastalığın net bir tedavisi yoktur. Kötü geri bildirimler hayat boyu sürebilir. Yalnızca ilaç tüketimi yardımıyla hafifletilebilmektedir' dedi.

Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı (FMF) sürekli meydana gelen karın, akciğer ve mafsal ağrılarıyla karakterize olan genetik bir hastalıktır. Ağrıların yanı sıra yineleyen ateş nöbetleri de görülmektedir.

FMF hastalığının fazlalıkla çocukluk çağında meydana çıktığını bildiren Özel Esentepe Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr.Elyesa Karaca, “Bu hastalığın net bir tedavisi yoktur. Kötü geri bildirimler hayat boyu sürebilir. Yalnızca ilaç tüketimi yardımıyla hafifletilebilmektedir” dedi.

Söz hususu rahatsızlığın Türkler, Araplar ve Yunanlılarda süregelen olduğuna ilgi çeken Karaca, Akdeniz bölgesinde gördüğünüz amacıyla bu hastalığın Ailevi Akdeniz Ateşi olarak isimlendirildiğini söyledi.

FMF hastalığının 60 senedir dünyada var olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Elyesa Karaca, hastalığın en mühim özelliğinin klinik belirtilerla konulan teşhisin konması olduğunu belirtti.

FMF’nin kendini en çok ateş ile belli ettiğini altını çizen Karaca, “Ateşin yanında, karın ağrısı da çok mühim bir semptom oluşturur. Birçok genç karın ağrısı ile hastaneye başvurmaktadır ve bu tip şikayetler çoğu hastalık ile karıştırılabilmektedir. Genellikle apandisit hastalığına benzer belirtiler yaşandığı amacıyla lüzumsuz yere ameliyatlar yapılabiliyor” uyarısına bulundu.