Ticari taksiler için Genelge Valiliklere Ulaştı !

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında "Ticari Taksilerle" ilgili yeni bir genelge daha iletti

Genelge ile ticari taksilere yönelik hijyen tedbirleri belirlendi. Buna göre; ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar, en az haftada bir kez olacak biçimde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecek, yetkili merci tarafından düzenlenen aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belge araçta bulundurulacak.


Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun biçimde hareket edecek, araç içerisinde mutlaka maske kullanacak.

Ticari taksilerde, gün içinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde dezenfektan malzeme ya da 80 derecelik kolonya bulundurulacak.

Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecek.

Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyecek.

Hizmet sunulmakta olan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda müşterilerin fiziksel temas edebileceği yerler dezenfekte edilecek, araç içerisinin havalandırılması sağlanacak.

Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin fiziksel temas gerektirmeyen kredi kartı, mobil uygulamalar vb. Gibi temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacak.

Bakanlığın valiliklere gönderdiği Genelgede,tüm Dünya'yı etkisi altına alan yeni tip koranavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı bakımından oluşturmuş olduğu riski yönetebilmek adına sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uyulmasının hayati derecede değerli olduğu belirtildi.

Genelgede, devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini önlemek için pek çok tedbir alındığı ve bu önlemlerin de vatandaşlarla paylaşıldığı ifade edildi.

Bu kapsamda daha önce toplu ulaşım araçlarında alınması gereken önlemlerin belirlenerek valiliklere gönderildiği hatırlatılan Genelgede, ticari taksilerin faaliyetleri esnasında, gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içerisinde pek çok kişi tarafından kullanılması sebebiyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı risklerin ortaya çıktığına dikkat çekildi.
Bu risklerin giderilmesi amacı ile ilgili Bakanlıklarla değerlendirmeler yapıldığı belirtilerek, bu değerlendirmeler neticesinde pandemi sürecinde alınması gereken tedbirler Genelgede sıralandı;

Buna göre;
1- Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar en az haftada bir kez olacak biçimde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecek. Gerektiğinde ibraz edilmek üzere yetkili merci tarafından düzenlenmiş aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belge araçta bulundurulacak. Bu amaçla araç dezenfeksiyonunu gerçekleştirmiş olan kurum, kuruluş ya da odalar tarafından gerçekleştirmiş olan işlemin tarihi ve kimin tarafından yapıldığı gösteren belge olacak.

2- Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun biçimde hareket edecek ve aracın içerisinde mutlaka maske kullanacak.

3- Ticari taksilerde, gün içinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün ya da 80 derecelik kolonya bulundurulacak. Ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan ya da kolonya kullanabileceği/kullanması gerekli olduğu konusunda müşteriyi bilgilendirecek.

4- Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecek.

5- Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyecek.

6- Hizmet sunulmakta olan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılması sağlanacak.

7- Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacak.

Bakanlık, söz konusu tedbirlere ilişkin valiler/kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınmasını,
uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.

Tedbirlere ilişkin olarak kolluk birimleri, yerel yönetimler, meslek odaları ve ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyon yapılacak. Alınan bu tedbirler trafik zabıtasınca etkin şekilde denetlenecek.

ticari taksiler için genelge