TCBM faiz kararını açıkladı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranları hakkında duyuru yaptı da, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun (PPK), siyaset faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutmaya karar verilen bildirildi.

Duyuruda, salgına bağlı olarak geçtiğimiz sene sert daralan küresel ekonominin, destekleyici siyasetlar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle toparlanmaya devam ettiği belirtilerek, bu iyileşme sürecinde, bilhassa imalat endüstri etkinliği ve küresel ticaretteki ivmelenmenin belirleyici bulunduğu kaydedildi.

Son dönemde emtia fiyatlarında tekrar artış gözlendiğine işaret edilen duyuruda, artan küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üstündeki etkilerinin önemini koruduğu vurgulandı.

Salgının sınırlayıcı etkilerine karşın vatan içi iktisadi etkinliğin kuvvetli seyrettiği aktarıldığı duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Salgın kısıtlamalarına bağlı olarak iç talep bir oran ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. İmalât endüstri etkinliği kuvvetli bir ivme sergilerken, salgın kısıtlamalarından olumsuz büyülenen hizmet sektörlerindeki zayıf seyir sürmektedir. Bununla birlikte, salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi etkinlik üstünde her iki yönde tehlikeler bulunmaktadır. Ticari kredilerin yanı sıra bireysel kredilerde de daha ılımlı bir seyir gözlenmekle birlikte, bu gelişmenin kalıcılığı makroekonomik devamlılık yönünden yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselişe karşın, ihracattaki kuvvetli artış eğilimi, altın ithalatındaki dikkat çekici gerileme ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle kredilerde gözlenen yavaşlama cari işlemler dengesinde öngörülen iyileşmeyi desteklemektedir."

"TCMB, fiyat devamlılıkı asli hedefi doğrultusunda elindeki bütün araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecek"

Duyuruda, talep ve maliyet unsurları, birtakım sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon manzarası üstünde risk oluşturmaya devam ettiği belirtildi.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üstündeki yavaşlatıcı etkilerinin gözlenmeye başlandığı ifade edilen duyuruda, bunlar kaydedildi:

"Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler öneme alınarak, nisan Enflasyon Raporu ön görü patikasındaki dikkat çekici düşüş sağlanana kadar para siyasetsındaki sahip olunan duruş sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, siyaset faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. TCMB, fiyat devamlılıkı asli hedefi doğrultusunda elindeki bütün araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden kuvvetli göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar siyaset faizi, kuvvetli dezenflasyonist tesiri muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üstünde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak devamlılık, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yolu ile makroekonomik devamlılıkı ve finansal devamlılıkı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sıhhatli ve sürdürülebilir bir şekilde devamı amacıyla ideal zemin oluşacaktır."

Duyuruda, Kurul'un kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri merkezli bir çerçevede almaya devam edeceği vurgulanarak, PPK toplantı özetinin 5 iş günü içersinde yayımlanacağı bildirildi.