TBMM Bombası: Emeklilik Yaşı Değişiyor! Yeni Düzenlemeler Geliyor!

TAKİP ET

Emeklilik Yaşı ve Aylık Bağlama Oranı Değişikliği Geliyor: 12. Kalkınma Planı TBMM'de

Meclis'in son hareketi, milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan ve tartışmalara neden olan 12. Kalkınma Planı'nda emeklilik yaşının ve aylık bağlama oranının değişeceği belirtildi. Bu bilgileri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun duyurdu.

12. Kalkınma Planı, Türkiye'nin 2024 ile 2028 yılları arasındaki ekonomik hedefleri ve planlamaları hakkında detayları içeriyor. Plan TBMM Başkanlığı'na sunuldu ve geniş katılımla oluşturuldu. Bu süreçte, tüm çalışanları yakından ilgilendirecek olan bazı önemli detaylar gün yüzüne çıktı. Erdursun, bu yeni düzenlemelerin emekli aylıklarından, emeklilik yaşına kadar bir dizi değişikliği içereceğini belirtti.

Aylık Bağlama Oranı Yeniden Düzenlenecek!

"Bazı değişikliklerin aylık bağlama oranları üzerinde olacağını" söyleyen Erdursun, plana ilişkin görüşlerini paylaştı. Emeklilikle ilgili prim gün şartını tamamlayanların kayıt dışı çalışmayı tercih etmesini engellemek ve asgari ücretli çalışanların emekli aylıklarını artırmak adına bu düzenlemelerin yapılacağını belirtti.

Emeklilik Yaşında Artış Bekleniyor mu?

Erdursun, 12. Kalkınma Planı'nda yer alan bir diğer hususun ise emeklilik yaşı ile ilgili olduğunu belirtti. Ortalama yaş süresinin kadınlarda 81, erkeklerde ise 75 olduğunu söyleyen Erdursun, bu durumun "emeklilik yaşının yaşam süresine göre değerlendirileceği" şeklinde anlaşılabileceğini ifade etti. Bu durum, emeklilik yaşının artırılacağına yönelik spekülasyonları beraberinde getirdi.

Malulen emeklilik konusunda da yeni düzenlemelerin planlandığını belirten Erdursun, malulen emekli olanların çalışma durumunda aylıklarının kesilmesinin önlenmesi yönünde bir adım atılacağını vurguladı.

Kıdem Tazminatı Kaldırılarak Fona Devredilecek

Kıdem tazminatlarının kaldırılma ihtimaline de değinen Erdursun, bu tazminatların bir fonla birleştirilerek yeni bir sisteme dahil edilebileceğini belirtti. Bu düzenleme, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi' adı verilerek işverenden de kesinti yapılmasını ve bu sayede kıdem tazminatının kaldırılmasını öngörüyor.

emeklilik yaşı emeklilik yaşı kaç emeklilik yaşı artıyor mu emeklilik yaşı yükseliyor emeklilik yaşı kaç oldu