TIBBİ TAHLİL LABORATUVARLARI ÇALIŞMA ORTAMI

TAKİP ET

Hastalıklarımızın tedavisi için, öncelikle teşhis edilip, buna göre doğru tedavi uygulanması gerekir.

Hastalıklarımızın tedavisi için, öncelikle teşhis edilip, buna göre doğru tedavi uygulanması gerekir. Muayene sonrasında doktorun kafasında belirlediği teşhisi netleştirmek için, tahlil yapılması gerekir. Kan, idrar tahlilleri ve patolojik tahliller, tahlil laboratuvarlarda yapılmaktadır.

 

Tüm tahliller aynı laboratuvar ortamında yapılmaz. Bilim ve teknolojinin gelişimi, laboratuvarların birbirinden ayrılmasını da sağlamıştır. Sağlık durumumuzun analiz ve değerlendirmesini yaparken, nasıl bir çalışma ortamı olduğunu, sadece görünen kısmıyla bilebiliriz. Hastane laboratuvarları ya da özel laboratuvarların hijyenik ve uzman kişilerin çalıştığı ortamlar olması, insan sağlığını riske atmamak için önemlidir. Mutlaka ISO 9001 kalite belgesine sahip olan laboratuvarlara tahlil vermek, sonrasında oluşabilecek kötü durumların önüne geçmek için gereklidir. Her ne kadar günümüzde bu konudaki denetim ve yasalar, buna izin vermese de yine de dikkatli olmak, sağlığımızı riske atamamak için önemlidir.

 

Ülkemizde artık hemen hemen bütün laboratuvarlar dünya standartlarında çalışmakta ve kalite belgesine sahip durumdadır. Her şeyden önce bir tahlil laboratuvarın tüm çalışanlarının etik değerler konusunda dikkatli ve bilgili olması, koşulsuz şartsız gereklidir. Hastanın sağlığıyla oynamak, hastayı ve doktorunu tahlil sonuçları hakkında yanlış bilgilendirmek elbette en büyük suçtur. Hastanın tahlil sonuçları üzerinde yapılabilecek en ufak bir hata ve dikkatsizlik, tedavi sürecinin seyrini tamamen değiştirebilmektedir. Bu da hastanın ölümüne kadar yol açabilmektedir. Tıbbi laboratuvar ortamında oluşabilecek tüm problemler önceden düşünülüp, bunların önlemlerinin alınması, hayati risklerin ortadan kaldırılması hayati önem taşır.

 

Tahlil laboratuvarları, tamamen insan hayatından sorumlu olunan çalışma ortamlarıdır. Bu nedenle çalışanların ara ara eğitimlere tabi tutulmasında fayda vardır. Laboratuvarlarda Yeniliklere açık, son teknolojik aletleri kullanabilen teknikerlerin olması şarttır. Aksi takdirde gözden kaçabilecek herhangi bir durum, insan sağlığını tehdit edebilmektedir. El becerisi bu anlamda bir laboratuvar teknikeri için aranabilecek ilk şartlardan biridir. Hijyen, bir laboratuvarda ilk görülen ve fark edilen etkenlerden biri olduğu için, hijyenik bir ortamlarla karşılaşmadığında, hastanın ses çıkarması gereken bir konudur. Laboratuvar çalışanı, kan alırken kullandığı malzemeleri değiştirdi mi, aletler çıplak elle mi dokundu, yoksa eldiven taktı mı? Bunlar ve bunun gibi hijyenik kurallar hasta tarafından da mutlaka takip edilmelidir.

 

https://www.invitro.com.tr/