Sosyal medya üzerinden gelir elde edenler için flaş karar!

TAKİP ET

Dünyanın en büyük video platformu YouTube başta olmak üzere sosyal medya üzerinden gelir elde edenler için yeni bir dönem başlıyor. Geliri 650 bin lirayı aşanlar beyanname verecek, kazançlarından yüzde 15 vergi alınacak.

Gelir vergisi istisnasından yararlanmak amacıyla bankada hesap açıp, hasılatın buradan tahsil edilmesi şartı aranacak. Youtuber, program geliştiricilerin kazanca husus mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaf olacak. Bankaya hesap açan gelir vergisine tabi olmayacak. Cumhurdiğernı stopaj miktarını sıfıra indirebilecek.

TEVKİFAT YAPILMAYACAK

Sosyal medyada gelir elde edenlere yönelik bir dizi yeni vergi programsını sahibi olan 64 maddelik yasa öneriyi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre, sosyal içerik yapımcılığı ile mobil cihazlar amacıyla program geliştiriciliğinde kazanç istisnası getiriliyor. İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen kazançlar, gelir vergisinden istisna tutulacak.

Bu istisnadan yararlanmak amacıyla Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu etkinliklere dair bütün hasılatın bu hesap vasıtasıyla tahsil edilmesi gerekecek. Bankalar, bu hesaplara aktarılan hasılat üzerinden, transfer tarihi itibarıyla yüzde 15 miktarında gelir vergisi kesintisi gerçekleştirmek ve beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ilaveten tevkifat yapılmayacak. Youtuber'ların kira, faiz gibi diğer etkinliklerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması, yüzde 15 stopaj kesintisine tabi olmalarına engel teşkil etmeyecek.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ ÖNLENİYOR

Komisyonda milletvekillerinin düzenlemeye yönelik soruları yanıtlayan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, "Bu miktar belirlenirken bu tarz etkinlikte bulunanların kârlılık miktarlarını belirleme ettik ve bu miktarlara göre vergi yükü nedir onu belirleme ettik. Baktığımızda vergi yükü ortalama 15, 16 ve 17 civarındaydı, buna göre 15 belirlendi. Çok yüksek belirlendiği vakit bu insanlar yurtdışında da bu etkinlikte bulunabilirler. Yurtdışında şirket kurup düşük vergi miktarlı ülkelerde etkinlik yapabilirler"