Şeker Hastalarında erken Emeklilik ?

TAKİP ET

Şeker Hastalarında erken Emeklilik varmı ? Türkiye'de emekli olmak üç şartı yerine getirmek gerekiyor.

Sgk Rehberi'nin haberine göre; Türkiye'de emekli olmak üç şartı yerine getirmek gerekiyor. Bunlar, prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresinden oluşur. Ancak, sosyal devlet olmanın gereği olarak bazı durumlarda bu kriterler aranmaz. 
 

Örneğin engelli emekliliğinde yaş şartı aranmaz. Yüzde 40 raporu olan sigortalı, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlaması halinde emeklilik için başvuruda bulunabilir. 
Bazı hastalıklar sonucunda oluşan iş kayıpları nedeniyle de erken emeklilik söz konusudur.

 

Örneğin ağır kanser hastalıkları bu kapsama girer. Son yıllarda bir de şeker hastalığı erken emeklilik tartışmalarında sık sık gündeme gelmeye başladı. 
 

Vatandaşlardan da 'şeker hastalarının' erken emekli olup olamayacağı konusunda çok sayıda soru gelmektedir. 

 

Peki şeker hastaları malulen emekli olabilir mi?
 

Malulen emeklilik hastalık listesi Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yönetmelik ile belirlenmiştir. Burada hangi hastalıkları olanların malulen emeklilik hakkından yararlanacağı anlatılmıştır. 
 

Bu hastalıklar arasında şeker hastalığı da yer almaktadır. Şeker hastalığından dolayı malulen emeklilik hakkından yararlanabilmeniz için hastalığın ilk kez çalışmaya başladığınız tarihten sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, malulen emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresini de sağlamış olması gerekiyor. Bunun yanında, ilave olarak işgücü kayıp oranının en az yüzde 60 üzeri olması gerekiyor. Ancak pratikte, sadece şeker hastalığı nedeniyle yüzde 60 bir iş kaybı raporu almak adeta imkansız gibi bir durumdur. Bunun yanında başka rahatsızlıklarında bulunması ve bu hastalıklarla birlikte iş gücü kaybının yüzde 60'ın üzerine çıkması söz konusu olabiliyor. 
 

 

Bilindiği gibi malulen emeklilik konusunda kesin bir ifade kullanmak yanlıştır. Rahatsızlığınızın durumu ve genel durumunuza göre oran değişebilmektedir. Özellikle hastalara, 'size şu kadar oran verilir' demek yanlıştır. Buna ancak Sağlık Kurulları karar verir. Bu oranlarda sizin malulen emekli olup olmayacağını belirler. Malulluk oranları Balthazard formülüne göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle rahatsızlığınızın durumu ve genel durumunuza göre oran değişebilmektedir. Bu nedenle, malulen emekli olup olmayacağınız öncelikle sağlık kurulu raporuna ardından da prim ve sigortası süresi kriterlerine bağlıdır.