Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Hatırlatma dozu aşıları başlıyor!

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yarından itibaren herkes hatırlatma dozu aşılarını olabilir" dedi.

Video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının sonrasında yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay işlemiş 18 yaş ve üzeri bütün yurttaşların yarından itibaren hatırlatma dozu aşılarını olma ihtimalini belirtti.

Bakan Koca, şu ifadelere yer verdi. 

"Büyüklerimizi güvenliğini sağlamak amacıyla gençlerimizin tedbirlere uyması hayati ehemmiyet taşımaktadır"

Vaka sayılarının yaş dağılımı ile vefatların yaş dağılımları ehemmiyete alındığında son 1 ay amacıyladeki olayların yüzde 15'i 60 yaş üzeri vatandaşlarımızdan oluşuyor. Ancak, vefatların yüzde 84,8'i 60 yaş üzerindeki vatandaşlarımızdır. Büyüklerimizi koruma zorunluluğumuz halen devam ediyor. Gençler hastalığı daha hafif geçirseler de virüsü hastalığı ağır geçirebilecek şahıslara taşıyabilmektedir. Hem de aşıların asli koruyucu etkisi, hastaneye yatışların ve ölümlerin engellenmesindedir. Büyüklerimizi güvenliğini sağlamak amacıyla gençlerimizin tedbirlere uyması hayati ehemmiyet taşımaktadır.

Aşıların 3 ila 6 ay arasında en çok koruyucu özellik gösterdiği belirlenmiştir. Bu bakımdan hatırlatma dozu aşılarının yapılması gerekmektedir. Daha evvelce 60 yaş üzeri vatandaşlarımız amacıyla hatırlatma dozu aşılarına başlanmıştı. Bugün uygulanan değerlendirmede 18 yaş üzeri bütün vatandaşlarımız amacıyla hatırlatma dozu aşılamasının başlatılmasına karar verilmiştir. Yarından itibaren mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay vakit işlemiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceklerdir. 

"Kendi aşımız kendi kuvvetimüzdür"

Yerli aşımız Turkovac da gündemimizdeki mühim bir konuydu. Daha evvelce sizi kendi aşımızı kullanıma almak amacıyla gönüllü olmaya çağrı etmiş ve 3 bin gönüllü ile yerli aşımızın seri üretime geçebileceğini ifade etmiştim. Gönüllü olan vatandaşlarımıza çok teşekkür ederek bugün itibarıyla 2 bin gönüllü sayısına ulaşmış bulunduğumuzu müjdelemek isterim. Halen bin gönüllüye gereksinim var. Kendi aşımız kendi kuvvetimüzdür. Bu kuvveti yaşama geçirmek amacıyla 18-59 yaş arası 2 doz aşı olmuş sıhhatli vatandaşlarımızı hatırlatma dozu amacıyla Turkovac gönüllüsü olmaya çağrı ediyorum.

Okul çağındaki 8-16 yaş grubundaki çocuklarımızın toplam olaylar amacıyladeki seviyesi aşağı yukarı yüzde 10 orantısında düşüş göstermiştir. Okul çağındaki çocuklarımızın olaylar amacıyladeki seviyesinın azalıyor olması salgının seyrini olumlu etkileyebilecektir.

Günlük olay sayılarının süratli tırmanışlar göstermemesi sağlık tesislerinin yükünün denetim edilebilir kalmasını sağlamaktadır. Hastanelerimizde servis ve yoğun bakım yatak doluluk oranlarının denetimi seyri mühim bir güvencedir.