Otomotivde gözler bu yıla çevrildi!

TAKİP ET

Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden olan otomotiv gaza basmak amacıyla süresini bekliyor

İkinci el otomotiv sektöründe geride bıraktığımız yıl yaşanan daralmanın sonrasında gözler bu yılye çevrildi. Araç satın alma isteklerinin ertelemesi sektördeki hareketsizliği tetiklerken, bu hale paralel olarak Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) indirim beklentisi gündeme geldi.

Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ÖTV matrah dilimlerindeki oranların düzenlenmesi gerekliliğini fakat sadece ÖTV’de yapılacak bir planlama ile sektörde süratli bir iyileşmenin yaşanamayacağını vurguladı. Yalçın, “İnsanlar vasıta alabilmek amacıyla piyasalara yönelik parametrelerin oturmasını istiyor. ‘Döviz kurundaki belirsizlik’, ‘ÖTV’de indirim beklentisi’, ‘kredi faiz oranlarının yüksekliği’, ‘kredi kullanım vade sürelerinin kısa kalması’, ‘sıfır kilometre vasıta tedarikinin bollaşmaması’ ve ‘insanların vasıta satın alabilmek istemelerine rağmen önlerini göremedikleri amacıyla bu kararlarını vakte yayması’ gibi faktörlerin iyileşmesi gerekli. Bu faktörler düzelmediği prosese otomotivde gerçek anlamda süratli bir iyileşme olamaz” dedi.

Çip krizinin sonrasında, hammadde bozukluğu ve üretim kesintilerinin yaşandığı otomotiv sektöründe ertelenen satın alma istekleri de sektördeki hareketsizliği artırdı. Bu kapsamda satın alma isteklerini canlandırmak adına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirim beklentisi de gündeme geldi. Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise sektörde süratli bir iyileşme yaşanması amacıyla tek başına ÖTV matrah dilimlerinde yapılacak bir planlamanin yeterli olmayacağını vurguladı.