Nimet Yeşilçayır'dan sınavda başarılı olmak için 10 öneri!

TAKİP ET

Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır, Hafta sonu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girecek olan gençler gerginlik ve stres yaşayabilirler. Strese bağlı birçok sağlık problemi meydana gelebilir. Bunun için sınavdan bir gün önce sağlıklı beslenmek önemlidir dedi

Hafta sonu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek olan gençler gerginlik ve stres yaşayabilirler. Strese bağlı birçok sağlık problemi meydana gelebilir. Bunun için sınavdan bir gün önce sağlıklı beslenmek önemlidir. Sınavda başarılı ve sağlıklı olmak için yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Adaylar beslenmelerinde nelere dikkat etmelidir?  Gençler için 10 öneride bulunalım.

1. Gün içinde 3 ana ve 2-3 ara öğün beslenilmeli. 

2. Ara öğünlerde kuruyemişler tercih edilmeli.

3. Fazla şeker tüketimi uyku getirir. Bu nedenle çikolata, basit şeker vb. tatlıları tüketmek yerine doğal karbonhidrat kaynağı olan taze ve kuru meyveler tüketilmeli. 

4. Sınav akşamı ve sabahı daha önceden denenmemiş gıdaları tüketmemeli. Her zaman yenilen gıdaları tüketmeye özen gösterilmeli.

5. Gece rahat ve sağlıklı bir uyku için uykudan 1-2 saat önce kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı.

6. Dışarda yemek yenmemeli, evde pişirilmiş yemekler tercih edilmeli.

7. Gaz yapan gıdalardan uzak durulmalı. Sınavdan önce kuru baklagil, lahana, brokoli, karnabahar vb. gıdalar tüketmemeye özen gösterilmemeli. 

8. Kafeinsiz bir sınav sabahına uyanılmalı. Sınav sabahı kahve, çay ve koladan uzak durulmalı. Bunların yerine süt, ıhlamur, kuşburnu vb. bitki çayları tüketilmeli.

9.  Sınav gününe kahvaltı yaparak başlanmalı. Kahvaltı atlanıldığında sınav sırasında dikkatsizlik, baş ağrısı, kan şekerinde düşüklük yaşanabilir. Kahvaltıda tüm besin grupları yeterli ve dengeli şekilde tüketilmeli. Sınav sırasında susamaya sebep olacak aşırı tuzlu gıdalardan uzak durulmalı. 

10. Susuz kalmak konsantrasyonu azaltır, bu nedenle sınav sırasında küçük yudumlar şeklinde su içilmeli önersinde bulundu

Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır