Bursa Ekonomisinin Önde Gelen İsimlerinden İsmail Hakkı Sezgin, 87 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

TAKİP ET

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) 1994-1996 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenen, Bursa Barosu üyelerinden Mudanyalı Yeminli Mali Müşavir ve Avukat İsmail Hakkı Sezgin, 87 yaşında hayatını kaybetti.

Bursa'nın Ekonomik Gelişimine Katkı Sağlayan Bir Lider

1994-1996 döneminde BUSİAD'ın yönetim kurulu başkanlığını üstlenen İsmail Hakkı Sezgin, Bursa ve Türkiye ekonomisi üzerinde önemli etkiler bırakan bir isimdi. BUSİAD tarihinde Kurucu Başkan Doğan Ersöz'den sonra bu göreve gelen 2. isim olan Sezgin, aynı zamanda BUSİAD Denetleme Kurulu Üyesi Denizhan Sezgin'in de babasıydı.

Yaşamı ve Kariyeri

İsmail Hakkı Sezgin, Mudanya'da başladığı ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1951 yılında Bursa Erkek Lisesi'nde lise eğitimine başladı. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde okurken muhasebecilik alanında da faaliyet gösterdi. Askerlik görevini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Endüstrisi Bölümü'ne kaydoldu ve 1964 yılında Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlığı imtihanını kazanarak bu alanda kariyerine adım attı.

Öncü Çalışmalar ve Yatırım Teşvikleri

Sezgin, 1975-1976 yıllarında Başbakan Süleyman Demirel'in talimatıyla İngiltere, Belçika ve Almanya'ya gönderilen ekip içinde yer aldı. Bu ekip, KDV sisteminin Türkiye'ye uyarlanması konusunda çalışmalar yapmak üzere görevlendirilmişti. İngiltere'de KDV konusunda uzmanlaşan Sezgin'in raporu, Turgut Özal döneminde Türkiye'de KDV uygulamasına geçişte temel referans kaynaklarından biri oldu.

1972 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni tamamlayan Sezgin, 1980 yılında Baş Hesap Uzmanı olarak görev aldığı Kurul'dan ayrılarak Bursa'da yeminli mali müşavirlik ve avukatlık kariyerine odaklandı. Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi ve BTSO dahil birçok kurum-kuruluş ile kentin önde gelen sanayici ve iş adamlarının danışmanlığını üstlendi.

Bursa'ya geldiği dönemde şirketlerin çoğu "kolektif" yapısındaydı; ancak Sezgin, birçok şirketi "anonim şirket"e dönüştürerek iş dünyasına modern bir yaklaşım getirdi. Ayrıca, sanayicilere yönelik yatırım teşvikleri konusunda liderlik yaparak, Bursa'nın ekonomik gelişimine katkı sağladı.

Anma ve Veda

Bursa Rehberler Odası Başkanı ve BUSİAD Denetleme Kurulu Üyesi olan İsmail Hakkı Sezgin, sadece ekonomik alanda değil, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında da etkili bir şekilde görev aldı. Cenazesi, bugün öğle namazını müteakip Organize Sanayi Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Mudanya Mezarlığı'nda toprağa verilecek.