Motorine öyle bir zam geldi ki...

TAKİP ET

Geçtiğimiz günlerde akaryakıta gelen indirimler vatandaşı biraz olsun sevindirse de bu sevinç fazla uzun sürmedi. Brent petrolün varilinin 111 dolara kadar  yükselmesi sonrasında Türkiye'de akaryakıt fiyatlarında zam beklentisi oluştu. Brent petrolündeki artış pompaya yansıdı ve gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1 lira 79 kuruş zam geldi.

Rusya- Ukrayna savaşı sebebiyle 130 doların üzerini test eden brent petrol, Türkiye’nin de diyalog çabalarının oluşması sonrası 98 dolara kadar düşmüştü. Ancak her iki ülke arasındaki gerilimin artması yeniden tırmanışa neden oldu. Brent petrol gün içinde 111 doları gördü. Yükseliş sonrası Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarında zam beklentisi kaçınılmaz oldu. Buna göre, gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1 lira 79 kuruş zam geldi.

MOTORİNİN LİTRESİ KAÇ LİRA OLACAK?
Gelen zammın ardından motorinin litre fiyatı İstanbul'da 20,23 liradan 22,02 liraya, Ankara'da ve İzmir'de 20,31 liradan 22,1 liraya yükseldi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki fark  baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplama ile dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbestlik  nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çapta değişiklikler gösterebiliyor.

MOTORİN VE BENZİN ZAM ŞAMPİYONU OLDU
Diğer yandan enflasyon rakamlarına göre, 2022 yılı Mart ayının zam şampiyonu motorin ile benzin oldu. Zam şampiyonlukları en büyük masraf kalemi akaryakıt olan ulaştırma grubunu da "Ana Harcama Grupları"nda fiyat artışında birinci sıraya yerleştirmişti.

motorin zam motorin zammı 15 nisan 2022 motorin zammi motorin zam var mı motorin zam 15 nisan