Mahalle Yönetiminin Katılımcı Hale Getirilmesi çalıştayı düzenlendi

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yararlanıcısı bulunduğu ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) aracılığıyla yürütülen Yerel Yönetim Reformu III (LAR 3) projesi kapsamında 'Mahalle Yönetiminin Katılımcı Hale Getirilmesi' husus başlığında çalıştay uygulaması düzenlendi.

Malatya'da UNDP Çalıştayı'nda mahalle künyesinin katılımcı belediyeciliğe olan katkıları hususşuldu. Mövenpick Malatya Otel’de düzenlenen programa Malatya Büyükkent Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, UNDP Kıdemli Eksperi Metehan Gültaşlı, UNDP Kıdemli Eksperi Nazlı Yücel Batmaz, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, STK Temsilcileri ve Mahalle Muhtarları katıldı.

Malatya Büyükkent Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, şehrin ortak akıl ile yönetilmesi, şehrin tümselliğine katkı yapacak sosyal entegrasyonun sağlanması, kentte tabandan tavana iki yönlü dayanıklı bir etkileşim mekanizmasının kurulmasının mühim bulunduğunu söyledi.

Kentin tüm dinamiklerini amacıylae alan geniş yelpazeli Şehir Gönüllüleri Meclisi’nin katılımcılık ilkesini yaşama geçirme noktasında çok mühim bir oluşum bulunduğunu altını çizen Gürkan, UNDP çalışmalarını takdir etti. "Burada çıkan sonucun başka paydaşlarla paylaşılması ve anlatılması gerekmektedir" diyen Başkan Gürkan, "Yönetimdeki asli esasa katılımcı ilkesinin prensip edilmesidir. Bu manada bizler kent gönüllüleri meclisi oluşturduk. Sivil Toplum Örgütleri, Kanaat Önderleri, Meslek Kuruluşları ile başka Kurum ve Kuruluşların katılımı ile oluşturduk. Bu meclisin toplum üstünde psikolojik faaliyeti vardır. Yönetimdeki yaklaşım ile içten yaklaşım bir arada hareket etmediği müddetçe bir mana taşımaz. Çalıştaya katılımlarından ötürü herkese teşekkür ediyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye hususştu.

Kent Konseyi Şehir Gönüllüleri Meclisi aracılığıyla yaşama geçirilen “Mahalle Künyesi” projesine de değinen Başkan Gürkan, mahalle problemlerinin çözümüne yönelik başlatılan bu proje ile her bireyin kendi mahallesine olan mesuliyet alma enerjisi ile aidiyet bağlarının güçlenmiş olacağını söyledi.

Öğleden sonra uygulanan oturumda uygulanan odak takım toplantılarında Şehir Gönüllüleri Meclisi uhdesi uygulanan Mahalle Künyesi projesinin Malatya’nın tüm mahallelerinde yaygınlaştırılması ve sistemsel duruma getirilmesi amacıyla STK Temsilcilerinde, muhtarlardan ve başka katılımcılardan görüş ve öneriler alındı.

Toplantıda söz alan katılımcılar Malatya Kent Konseyinin yürüttüğü Mahalle Künyesi projesinin bir Türkiye modeli bulunduğunu ve bunun ülke geneline yaygınlaşmasının katılımcılık kültürünün kurumsallaşmasında mühim rol model olacağını ifade ettiler.