Kuru meyve ithalatçıları çevrimiçi platformda bir araya gelecek

TAKİP ET

Yıl sonucunda 1,5 milyar doları aşacak Türk kuru meyve sektörü, en büyük ihraç piyasası Almanya'nın kuru meyve ithalatçıları ile çevrimiçi platformda bir araya gelecek.

Türkiye'ye 2021 senesinın Ocak Ayı - Kasım döneminde 1 milyar 403 milyon dolar döviz kazandıran, 2021 senesi sonucunda 1,5 milyar doları aşacak Türk kuru meyve sektörü, en büyük ihraç piyasası Almanya'nın kuru meyve ithalatçıları ile çevrimiçi platformda bir araya gelecek.

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı üretim ve dışalımında dünya lideri olan Türkiye'nin dışalımının yüzde 55'ini tek başına sağlayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Brüksel’de yerleşik Avrupa Kuru Meyve, Kabuklu Yemişler, Konserveler ve Benzeri Ürünler Ticaret Federasyonu (FRUCOM) ve Almanya’da yerleşik Waren-Verein der Hamburger Börse e.V. ortaklığında uluslararası katılımlı bir webinar düzenleyecek.

15 Aralık'ta düzenlenecek webinarda, sürdürülebilirlik ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı perspektifinden Türk Kuru Meyve ve Kuru Üzüm Sektöründeki ilerlemeler paylaşılırken, Alman kuru meyve piyasasındaki yeni trendler ile ilgili bilgi sahıbı olmak ve iki ülke arasındaki ticareti ve diyaloğu yükseltmek amaçlanıyor.

Kuru meyve sektörünün 2021 senesinde 155 ülkeye dışalım yaptığını açıklayan Celep, yükselen COVID-19 vakaları ve sağlık riskleri nedeniyle uluslararası toplantıların ertelendiğini fakat kuru meyve dışalımımızda en büyük alıcı piyasasımız olan Almanya’da yerleşik kuru meyve ithalatçılarına sürdürülebilirlik ve AB Yeşil mutabakatı kapsamında yaptığımız çalışmalar ile ilgili bilgi vermek, aynı vakitte Alman kuru meyve piyasasındaki ilerlemeler ve beklentilere dair bilgi sahibi olmak amacıyla bu webinarı düzen edeceklerini söyledi.

“İhracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya 212 milyon dolarlık tutarla zirvede yer alıyor” tespitinde tespit edilen Başkan Celep, “Sürdürülebilirlik ve AB Yeşil Mutabakatı, başta Almanya olmak üzere AB delegesi ülkelerdeki yeni trendleri ve beklentileri yakından takip etmek bizim amacıyla hayati derecede ciddiye sahip. Besin güvenliği ve kaliteli ürün arzı sektörümüzün öncelikleri. Bu yönden Birliğimizce yürütülen yoğun çalışmaları paylaşmak ve en büyük ihraç piyasasımızın beklentilerini öğrenmek istiyoruz. Ümit ederim ki bu toplantı çok verimli geçsin ve önümüzdeki dönemde benzer toplantılar yapılmasına vesile olsun" diye konuştu.