Kestane dışalımında çifte sevinç yaşanıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin kestane dışalımı 2021 seneının Ocak Ayı – Kasım döneminde oran bazında yüzde 31'lik artışla 5 bin 164 ton'dan, 6 bin 781 tona çıktı.

Türk kestanesi 2021 senesinde döviz bazında yüzde 36 daha katma kıymetli ihraç edildi. Türk kestanesi ton başına 930 dolar daha yükseğe alıcı buldu.

Türk kestanesinin 2020 senesinde ton başına 2 bin 560 dolara ihraç edilirken, 2021 senesinde ihraç fiyatının 3 bin 490 dolara yükseldiği verisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Egeli dışalımçıların 20 milyon dolarlık kestane dışalımıyla Türkiye’nin kestane dışalımından yüzde 84 pay aldıklarını dile getirdi.

Kestanenin Sonbahar-Kış mevsimlerinin en mühim sokak lezzetleri arasında yer alması yanısıra şekerleme, pastacılık ve unlu mamuller sektörlerinde de yoğun olarak sarfedilen kestanede yoğun bir hasat süreci yaşandığını açıklayan Başkan Uçak, kestane dışalımının da süratli bir şekilde sürdüğünü anlattı.

Sezon başında 50 milyon dolarlık kestane dışalımı amacı koyduklarını anımsatan Uçak, dışalım amacıne emin adımlarla ilerlediklerini dile getirdi. Kestane üretiminde Aydın’ın Türkiye’de birinci il konumunda olduğuna vurgu yapan Uçak, bu sene kestane niteliğinin dışalım amacıyla son derece elverişli olduğunun altını çizdi. Uçak, “Kestanemizin niteliği dışalım rakamlarına olumlu yansıyor. Hem üreticimizin, hem dışalımçımızın yüzünün güldüğü bir sezon yaşıyoruz. Üreticimiz 40 TL seviyesinde kestanesine alıcı buldu.” diye konuştu.