İstanbul'da bayanlar ekonomik özgürlüğe kavuşacak!

TAKİP ET

İstanbul'da bayanların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları ve ek gelir oluşturmaları amacıyla yemek organik atıklar, biyoplastik tanımı ile karıştırarak ürüne dönüştürmeye hazırlanıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu Damla Ertem dezavantajlı bayanlar amacıyla mühim bir proje geliştirdi. Sürdürülebilir bir sistem kurgulayan Ertem, bu sayede amaçladığı gruptaki bayanların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını sağlayacak.

Projenin ilk amaç gruplarından birisinin Türkiye'de yaşam sürdüren yemek yapıp satan göçmen bayanlar olduğunu bildiren Damla Ertem, "Proje Re, açık sistem olarak geliştirilmiş bir proje. Yemek şirketlerinde biriktirilen yemek / karton atıkları (Re projesinin ilk adımı amacıyla bu karton, soğan kabuğu ve bezelye kabuğudur) temizlendikten ve kurulandıktan sonra öğütülüyor. Biyoplastik tanımı ile karıştırılıyor. (biyoplastik tanımı ise su, sirke, gliserol ve nişasta içermekte olup mutfakta durumu hazırda tespit edilen materyaller ile hazırlanıyor) ve Ocakta kaynadıktan sonra öğütülmüş karton parçaları ile birleşiyor ve kalıba alınıyor. Güneşte kurutulması tercih edilmesi ile bir arada en geç üç gün içersinde tam kuruyan mamüller alıcılarına ulaşmak amacıyla kutulanıyor. Her yemek şirketi ya da tekil ise bayanla değişik bir dinamikte çalıştığımız amacıyla şayet bu ürünü pazarlayacak hal yoksa ürün tarafımıza ulaştırılıyor ve kutulama prosedürü gerçekleşiyor. Hali hazırda yemeklerin gönderildiği çevrimiçi bir platform var ise mamüller buraya ekleniyor. Atık karton kutulara içersinde karton parçacıklar, ürünü yapan bayan ile ilgili bilgi ve atık yönetimi/ kullanımı ile ilgili düşünce veren açıklama metinleri bulunuyor” dedi.

Yemek şirketlerinin mevsimsel menülerine göre çıkan atıklar üstünden ilerleyip yeni atıklarla yeni tanımlar geliştirdiklerini kaydeden Ertem, "Evdeki basit ulaşımlı materyaller ile yeni malzeme tüketmeden uygulanan kalıplara türler geliştirmeye çalışıyorum. Pilot çalışma olarak denediğimiz şirket ile önümüzdeki aylarda fiziksel atölye çalışması yapıp ilk gerçek satış denemesini kendi siteleri üstünden yapacağız. Şu anda elimde bitirme projem olan bezelye kabuğu, soğan kabuğu ve karton sahibi olan gerçek ürün ailem bulunuyor" diye konuştu.