İnme nedir? Nasıl tedavi edilir. İşte bu sorunun cevabı!

TAKİP ET

'İnme fazlası vakit bir beyin hastalığı olarak bilinir fakat bir damar hastalığıdır. Cerrahi bir araya girmek edilecekse kalp-damar cerrahisinin alanındadır' diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Eksperi Prof. Dr. Barış Çaynak, inme ile alakalı merak edilenleri anlattı...

İnme asli olarak iki nedenden olur diye Kalp ve Damar Cerrahisi Eksperi Prof. Dr. Barış Çaynak, "Beyin içindeki damarların patlamasına bağlı kanamaya bağlı olabilir. Fakat daha sık sık ince beyin damarlarının tıkanmasıyla, o damarın beslediği bölgeye kan akışının kesilmesinden olur"dedi.

Çaynak, "Beyin damarlarının tıkanması iki nedenden olur: Kalp içinde meydana gelen bir pıhtı beyne atar ve içinden geçemeyeceği kadar ufak bir damara ulaşınca damarı tıkar. Diğer bir sebebi ise beyni besleyen şah damarlarının daralması ve darlığı meydana getiren yağ ve kireçli yapıların koparak gelecekte daha ince damarları tıkamasıyla olur.

Şah damarı tıkanıklıkları ateroskleroz diye tanımladığımız hastalıktan ötürü olur. Kalp damarı ya da bacak damarı tıkanıklıklarından bir farkı yoktur. Kalıtsal yatkınlık en mühim nedenlerindendir. Yakın akrabalarınızda inme ya da kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent olan şahıslar varsa risk altındasınız. Sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite, hareket etmeyen bir hayat başka risk faktörleridir" ifadelerini kullandı.