Gargara ile PCR testi bilim dünyasına kazandırıldı!

TAKİP ET

Bilim haber: Araştırmalarda, gargara ve ağız çalkalama suyu örnekleinden COVID-19'un başarılı bir şekilde saptandığı bilimsel olarak kanıtlandı.

Türk bilim insanları COVID-19'u belirlemek amacıyla sarfedilen PCR ve antijen testleri amacıyla burundan çubukla alınan misal şeklini değiştiren ve başarılı neticeler elde edilmesini gerçekleştiren yeni tekniği bilim dünyasına kazandırdı.

Acıbadem Üniversitesi'nden Tıbbi Mikrobiyoloji ve Medikal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanıl Kocagöz ve Tıp Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özge Can'ın inceleme ekipleriyle Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi'nde geliştirdikleri MyMagiCon ismi verdiği tekniğin itimat edilirliği bilimsel olarak kanıtlandı.

Geçen sene bütün dünyayı etkileri altına alan ve hala yaşamımızı ciddi anlamda etkileyen pandemide COVID-19'u saptamanın yolu PCR ya da antijen testinden geçiyor. Bütün dünyada her gün milyonlarca birey bu testleri yaptırarak sonucunu bekliyor. Genellikle sonbaharın başlamasıyla bir arada nezle, grip gibi bulaşmaların yaygınlaşması, bu hastalıkların COVID-19'a benzer belirtilerinin olması, daha çok bireyin bu testleri yaptırmasına yol açıyor.

PCR ya da antijen testlerinde bireyin burnundan boğazın arka duvarına dokunarak pamuklu bir çubukla alınan sürüntü örneği incelenerek COVID-19 olup olmadığı saptanıyor. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz geliştirdikleri yeni teknikte burundan misal alınması yerine, gargara ve ağız çalkalama suyunun incelendiğini belirtiyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk Halk Sihhati Kurumu onayı alan, CE ve ISO13485 sertifikalarına sahip yeni tekniğin Acıbadem Sağlık Grubu hastanelerinde pilot olarak uygulanmaya başlandığını bildiren Prof. Dr. Kocagöz, klinik çalışma neticeleri Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Dergisi'nde yayınlanan yeni teknik ile ilgili şu verileri verdi:

"İki sene devam eden çalışmalarımızın neticesinde elde ettiğimiz ve MyMagiCon adını sunduğumuz teknikle uygulanan testlerde, burundan alınan nazofarengial sürüntüye, yani burundan çubukla alınan sürüntü örneğine göre Covid-19'u eşit ya da daha duyarlı bir şekilde belirlediğini gösterdi. Yani bireylerin aklında 'burundan sürüntü aldırmayıp, ağızda su çalkalama ile test yaptırırsam acaba virüsü saptayamayabilir mi?' şeklinde bir kaygı içersinde olmasına lüzum kalmadı. Çalışmalarımız çocukların dahi bu şekilde örnek  vermesinin çok basit olduğu, gargara yapamayacak kadar ufak yaşta olan çocukların yalnızca ağız çalkalama suyu vermelerinin yeterli olduğunu gösterdi. Yeni tekniğin misal alma prosedürünü çok basitleştirerek Covid-19 taşıyıcılarının toplumda daha etkin saptanması ve erken izolasyonu ile salgının kontrolüne katkıda bulunacağı umudundayız."

MyMagiCon tekniğinde bireyin bir iki yudum içme suyunu ağzına alması, gargara yapıp ağız içersinde çalkaladıktan sonra bu suyu verdiği kaba koymasının yeterli olduğunu altını çizen Prof. Dr. Tanıl Kocagöz işleyişi şu şekilde anlatıyor: "20 mililitre yani bir büyük yemek kaşığı kadar suyla gargara yapıyoruz. Bu suyu ağzımızın amacıylae alıyoruz ve dişlerimizin arasından geçirerek en az 10 saniye güçlü bir şekilde çalkalıyoruz. Gargara ve ağız çalkalama esnasında suyun boğazın ve ağzın bütün yüzeylerine değmesi, sürüntüye göre çok daha çok virüsün test edilecek sıvıya geçip gitmesini sağlıyor. Bu sıvı örnek toplama tüpüne konuyor. Tüpe eklenen polimer boncuklar hızla, su ve ufak molekülleri çekerek virüsleri konsantre ediyor. Bu prosedür 5 dakika sürüyor. Polimer boncukların arasındaki konsantre virüs örneği, bir pipet vasıtasıyla alınarak PCR ya da antijen testlerinde rahatça kullanılabiliyor."