Fahrettin Koca dünyaya aşı çağrısı yaptı

TAKİP ET

Aşı ilerleten ve yapan ülke ve şirketlerin temsilcilerinin katılması ile düzenlenen COVID-19 Aşı İşbirliği Forumunda, Türkiye'yi temsil eden Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, aşıda fikri mülkiyet davetinde bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavis aşılarıyla alakalı düzenlenen küresel toplantıya katıldı.

Salgının halk sağlığı tedbirleriyle kontrolünün yanında, gelinen noktada sürecin etkin ve süratli aşılama ile sonlandırabileceğinin bütün dünya aracılığıyla kabul edildiğini anımsatan Bakan Koca, “Elimizdeki en etkili ve kuvvetli vasıta aşıdır. Covid-19 aşıları ile alakalı olarak AR-GE’nin artırılması, finansman desteği, bilgi paylaşımı, aşı üretim kapasitesi, teknoloji transferi, dağıtım kapasitesi, lisanslama, acil kullanım izinleri, veri tüketimi ve paylaşımı, fiyat politikaları, aşı tereddütü ve hatalı bilgi ile mücadele gibi çoğu hususta uluslararası işbirliğinin gerektiğini bu proses açıkça göstermiştir. Türkiye olarak bu konularda işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Aşı tereddütünün dünya çapında çok büyük bir problem olduğunun altını çizen Bakan Koca, bunun en mühim kaynağının infodemi yani asılsız veriler olduğunu ifade etti ve “Siyasi çekişmelerin, aşı ve piyasasında yaşanan ticari rekabetlerin oluşturabileceği bilgi kirliliği, aşı tereddütünü besleyen nedenler arasında yer alabilir. Bu hususta hepimize çok mühim sorumluluklar düşmektedir” dedi.

Fikri mülkiyet hakları tartışmasına hala bir çözüm bulunamamasının üzücü olduğunu altını çizen Bakan Koca, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Böylesine derin etkisi olan bir pandemi yaşıyor olmamıza karşın bugün dünyanın pandeminin ikinci senesinde hala acil hallerde fikri mülkiyet haklarının sınırını tartışıyor olması ve pandemilerin aciliyet hali ile çelişmektedir. Şimdilik bir çözüm bulunamamış olması ise üzücüdür. Bu hal geçmişteki mekanizmaların yetersizliğini, geleceğe yönelik ise dayanıklı adımların bir an evvelce atılmasının gerektiğini meydana koymaktadır. Uluslararası işbirliğinin bu hususta hızlandırılması gerektiğine inanıyorum. Türkiye’nin sahip olunan halde Dünya Sağlık Örgütü’ne kayıtlı 20 aşı çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmalarımızı planlandığı şekilde tamamlayıp aşımızı kullanıma sunmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ilan ettiği üzere yerli aşımız bütün insanlığın tüketimine sunulacaktır. Aşıya erişim her bireyin faydalanması gereken bir sağlık hakkıdır.”

aşı çağrısı bakan aşı çağrısı fahrettin koca aşı çağrısı