Ev ve mutfak eşyaları sektörü koruyucu malzeme sorunu yaşıyor

TAKİP ET

Bu senenin ilk 11 ayında 3 milyar doların üstünde dışalım yapan ev ve mutfak eşyaları sektörü koruyucu malzeme meselesi yaşıyor. Sektör, iç isteği karşılayamayan kalemlerin ithalatına birtakım esneklikler getirilmesini istiyor.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, sektörün pandemi ile bir arada bozulan tedarik zinciri özelinde fırsatları iyi değerlendirdiğini belirterek, vatan dışından yoğun sipariş aldıklarını fakat ürünleri gönderecek kağıt ve koruyucu malzeme tedariği konusu ile alakalı ciddi arz meselesi yaşandığını söyledi.

Konuyla alakalı değerlendirmelerde tespit edilen EVSİD Başkanı Özger, bilhassa Avrupa sektöründe Türkiye’nin üstünlüğünün artmış halde olduğuna ilgi çekerek, "Hatta Avrupa dışında Latin Amerika, ABD ve Kanada’dan gelen siparişlerde de yoğunluk yaşıyoruz. Sektör olarak dışalım artışının 2022 senesinde da devam edeceğini öngörüyoruz. Bu olumlu ilerlemelere karşın başta girdi maliyetlerindeki artış bizi olabildiğince zorluyor. Ana ham madde fiyatlarındaki dalgalanma son dönemde dengeye gelmiş olsa da ikincil ara ham maddeler de büyük bir sorun mevcut" dedi.

"Ürünün ambalajı amacıyla kullandığımız kâğıt ve koruyucu malzemelerde ürün bulma meselesi oluşurken inanılmaz fiyat artışları nedeniyle nihai ürün maliyetlerini denetim etmek giderek daha çok zorlaşıyor" diyen Özger, "İhracatımızın vatandışından gelen talebe karşılık verebilmesi amacıyla tedarik zincirinin önemi büyük. Yurt içersindeki üreticimizi koruyarak fakat iç isteği karşılayamayan ara mamul ithalatına basitlikler getirilmesi, yaşanan bu meselesi çözecektir. Örnek olarak kâğıt ham maddesi ithalatını kolaylaştırırsak bunu vatan içersinde katma değer ile ambalaj durumuna getirebilir ve ardından nihai ürünümüzde kullanarak geri ihraç edebiliriz. Bu da gerçekten dış ticaret dengemize olumlu olarak yansıyacaktır" diye konuştu.