Eskişehir İl Sağlık Müdürü, Osteoporoz Günü'nde basın açıklaması yaptı.

TAKİP ET

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar BİLDİRİCİ, "20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü" nedeniyle bir basın açıklamas...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar BİLDİRİCİ, "20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü" nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Osteoporoz, kemik erimesi olarak bilinen bir hastalıktır ve düşük kemik kütlesi ve kırık riskinin artmasıyla karakterize edilir. Bu hastalık, 50 yaşın üzerindeki kadınların üçte birinde ve erkeklerin beşte birinde görülür. Dünya genelinde toplumun bu yaygın ve önemli sorun hakkında farkındalığını artırmak amacıyla her yıl 20 Ekim "Dünya Osteoporoz Günü" olarak kutlanmaktadır.

Osteoporoz, kemiklerin daha kırılgan ve zayıf olmasına neden olur. Dr. BİLDİRİCİ, "Genellikle ileri yaş bir hastalık olarak bilinmesine rağmen, yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam koşulları ve hormonal bozukluklar nedeniyle erken yaşlarda da ortaya çıkabilir" dedi. Sağlıklı bir beslenmenin yanı sıra düzenli fiziksel aktivitenin osteoporoz için önemli risk faktörleri olduğunu belirten Dr. BİLDİRİCİ, alınan besinlerin yeterli miktarda kalsiyum, D vitamini ve protein içermesini önermektedir. Ayrıca, taze sebze ve meyvelerin dengeli bir şekilde tüketilmesi de önerilmektedir. Sigara ve aşırı alkol kullanımının da osteoporoz riskini artırdığı bilinmektedir.

Osteoporoz teşhisi maalesef sessiz ilerler ve genellikle belirti vermez. En sık omurga, uyluk kemiği ve el bileği kırıklarıyla ortaya çıkar. Hastalığın erken teşhis edilmesi, kırıkların gelişmeden tespit edilmesi son derece önemlidir. Özellikle 50 yaşını geçen kadınların osteoporoz taramasından geçmeleri önemlidir. Bu tarama, kemik mineral yoğunluğunun ölçülmesi, kan tetkikleri ve gerektiğinde radyolojik incelemeleri içerir ve kısa sürede yapılabilir.

Osteoporozdan korunmak için düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra hareketsizlikten uzak durmak ve yaşa uygun egzersizlere yer vermek önemlidir. Yük taşıyan egzersizlerin kemik kitlesinde artışa neden olduğu, ne zaman başlanırsa başlansın bilinmektedir.