Dünya Lenfoma Farkındalık Günü

TAKİP ET

15 Eylül, Dünya Lenfoma Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır. Lenf bezleri, vücudumuzun direncini sağlayan bağışıklık...

15 Eylül, Dünya Lenfoma Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır. Lenf bezleri, vücudumuzun direncini sağlayan bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Lenfomalar ise kötü huylu lenf bezi hastalıkları olup, lenfoid dokulardan gelişir. Lenfomalar genellikle Hodgkin Tipi Lenfoma ve Hodgkin Dışı Lenfoma olmak üzere iki tipte değerlendirilir.

Lenfomaların görülme sıklığı erkeklerde kanserler arasında yedinci, kadınlarda ise sekizinci sıradadır. Ayrıca çocuklarda da nadiren görülebilir. Lenfomaların 80'den fazla alt tipi vardır ve her birinin tedavisi farklılık gösterir.

Lenfomaya sebep olduğu kesin olarak belirlenememiş olsa da bazı risk faktörleri belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet, ırk, aile öyküsü, kimyasallara ve ilaçlara maruz kalma, radyasyon maruziyeti, zayıflamış bağışıklık sistemi, otoimmün hastalıklar ve bazı enfeksiyonlar lenfoma riskini artırabilir.

Lenfomaların belirtileri tip ve vücutta yerleşimine bağlı olarak değişir. Karın ağrısı, şişkinlik, gece terlemeleri, ateş, iştah ve kilo kaybı, normal olmayan kaşıntı, bitkinlik gibi belirtiler lenfoma belirtisi olabilir.

Lenfoma için erken teşhis yöntemleri bulunmamaktadır, bu yüzden belirtilere dikkat etmek ve hekime başvurmak önemlidir. Lenfoma tanısında öykü ve fizik muayene önemli rol oynar, ardından lenf nodu ve kemik iliği biyopsisi, görüntüleme tetkikleri, kan testleri gibi yöntemlere başvurulur.

Lenfoma tedavisi türüne göre değişir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi klasik yöntemlerin yanı sıra biyolojik tedaviler ve kök hücre nakli gibi yöntemler de uygulanabilir.

Her yıl 15 Eylül "Dünya Lenfoma Farkındalık Günü" olarak kutlanır. Bu günün amacı, hastalığa yönelik bilgi eksikliğini gidermek, farkındalığı artırmak ve hastaların karşılaştığı zorluklara dikkat çekmektir.

Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.