Doğuştan engelli çiftin ev sevinci gerçekleşmedi

TAKİP ET

Geçtiğimiz ay Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Afyonkarahisar'da engellilere yönelik yapılan çekilişle kuradan ev çıkan doğuştan engelli çiftin ev sevinci peşinatı ödeyemedikleri için hayal oldu.

TOKİ tarafından 32 engelliye yapılan çekilişle alt gelir grubundan yüzde 25 peşinatla 180 ay vadeli konutlar verilmişti. Peşinatların ödenmesi için belli bir süre tanınan engellilerden kendilerine ev çıkan Kutsal Efe ve eşi Ayşe Efe, belirtilen sürede peşinatı bulup ön ödemeyi yapamadıkları için ev alamadılar.

TOKİ’den av çıkınca mutluluktan ağlamıştı

Bakım evinde tanışan ve daha sonra hayatlarını birleştiren Kutsal ve eşi Ayşe Efe’nin bugüne kadar tek hayali kendi evleri olmasıydı. Kimsenin yardımını almadan bir apartmanın bodrum katında hayatlarını sürdüren çiftin TOKİ kurasında sevinç gözyaşlarını tu görüntülemişti. O gün ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşayan engelli çiftin, peşinatı denkleştiremediği için şimdide büyük üzüntü yaşadığı gözlendi.

 “TOKİ’den ev çıkan engellilerden ön ödeme almasınlar”

Uzun zamandır hayalini kurdukları evlerine 14 bin lira peşinatı yatıramadıkları için kavuşamadıklarını belirten doğuştan engelli Kutsal Efe, “Geçtiğimiz günlerde engeliler için yapılan kurada bana ev çıkmıştı. Evimi alamadım. Çünkü peşinata 14 bin lira para istediler. Bekliyoruz yardım bekliyoruz. Devletim bir el atarsa iyi olur. Cumhurbaşkanım bir el atarsa iyi olur. Babamdan kalan 900 lira maaş alıyorum. Hiçbir birikimim yok. Şimdiye kadarda biriktiremedim. Kirada kalıyorum. 400 lira kira veriyorum. Elektrik var doğalgaz var. Doğalgaz 300 lira geliyor, elektrik 200 lira geliyor malum. Bana hiç bir şey kalmıyor. Evliyim eşimde yanımda. Eşimde özürlü. Yetkililerden TOKİ’den ev çıkan engellilerden ön ödeme almasınlar, peşinat almasınlar. Onu istiyorum” dedi.

 “Sevincimiz kursağımızda kaldı”

TOKİ kurasında ev çınca çok sevindiğini ancak hevesinin kursağında kaldığını ifade eden Efe, “TOKİ’den ev çıkınca çok sevindim ama sevincim kursağımda kaldı. Yapacak bir şey yok, ne yapabilirim ki? Bende yok ki napayım, nasıl vereyim? Tanıdığı akrabam falanda yok, varda yok aslında. Eşimle ev alamayınca çok üzüldük, ağladık bile. Ağladıkta, üzüldükte ama elimize bir şey geçmedi. Görüyorsunuz biz böyle bir aileyiz. Biz dilencilik yapmıyoruz, bize devlet hak tanısın diyoruz. Biz dilenci değiliz ama devlet bazı haklar tanısın diyorum. TOKİ’den bir şeyler çıktığı zaman, herhangi bir şey olduğu zaman, ön ödeme almasınlar. Şuanda süresi bitti, hakkımızda öldü. Yapılacak bir şeyde yok artık. Artık bir dahaki sefere bir şeyler çıkarsa olacak. Evim olmasını çok istiyordum ama olmadı. Üzgünüm, çok üzgünüm” diye konuştu.

Kutsal Efe’nin kendisi gibi engelli eşi Ayşe Efe ise peşinatı yatırıp ev sahibi olamadıkları için çok üzgün olduklarını ifade etti.

Kendi gibi engelli olan eşini de ihtiyaçlarını karşılayan Efe, şimdi kendisine uzanacak bir yardım eli bekliyor. >>Hayati Kanat