Diyetisyen Nimet Yeşilçayır'dan Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme tüyoları

TAKİP ET

Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır, Ramazan ayıyla beraber değişen beslenme düzeninin, yaşamın her anında olduğu gibi bayram sırasında da büyük bir önemi olduğuna dikkat çekti.

Diyetisyen Nimet Yeşilçayır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Beslenme, bir ihtiyaçtan öte bayramlara eşlik eden bir paylaşımdır. Beslenmenin yaşamın her anında olduğu gibi bayram sırasında da büyük bir önemi vardır. Ramazan ayında oruç ile birlikte değişen beslenme düzeni ve öğün sayısının azalması, bayramda yeme isteğinin artışı ile öğün sayısının da artmasına neden olur. Bunun için rutin beslenmenin dışına çıkılacak olan Ramazan Bayramı’nda dengeyi sağlamak için bazı beslenme tüyolarına ihtiyaç olunacak.

Ramazan Bayramı’nda

• Sabah hafif bir kahvaltı ile güne adım atın. Bayram ziyaretlerinde zaten tatlı ikramı yapılacağı için kahvaltınızda bal, şeker, reçel vb. yerine maydanoz, biber, salatalık, domates, yumurta, peynir bulundurun.

• Bayramda tatlıları dengelemek adına öğle ve akşam sofralarınızda kalorisi düşük, hacmi büyük gıdalardan olan sebzelere yer verin.

• Ramazan Bayramı’nda beslenme biraz tatlıya kaçıyor. Bunun için her gün hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları ya da meyveleri tercih edebilirsiniz. Yine de şerbetli ve hamurlu tatlılardan ayrılamıyorsanız porsiyonlarınızı küçültmeyi deneyin. 

• Ramazan ayında azalan sıvı tüketimi ile bunu dengelemek için en az 2-2,5 litre su tüketilmeli ayrıca sıvı tüketimini arttırmak için de şekersiz komposto, hoşaf, limonata, ayran vb. sıvı gıdalarda eklenebilir.

• Ramazan sürecinde kısıtlanan fiziksel aktivite bayrama geçiş ile birlikte arttırılmalı hatta mümkünse bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmeli. 

Unutmayın ki bayram sadece yemek yemekten ibaret değildir. Bayramda sevdiklerinizle sohbet edin, onlara zaman ayırın ve mutlu edin. 

Haber: Afyon Kent Haber / Özel Haber

Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır Ramazan Bayramında sağlıklı beslenme