Türkiye Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri

TAKİP ET

Bugün Türkiye genelinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için milyonlarca vatandaş sandık başına gidiyor. Bu kritik seçimlerle birlikte Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı ve parlamento üyeleri belirlenecek. Seçim süreci, ülkenin geleceği üzerinde büyük etkiler bırakacak.

Oy Verme İşlemi

Seçim günü, oy verme işlemi saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'ye kadar devam edecek. Türkiye genelinde 973 ilçe ve 1094 ilçe seçim kurulunda toplamda 191 binden fazla sandık kurulacak. Yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmenin oy kullanması beklenirken, bunlardan 4 milyon 904 bin 672 seçmen ise ilk kez sandık başına gidecek. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172 olarak belirlendi.

Oy verme işlemleri saat 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'de sona erecek. Ancak saat 17.00'ye kadar sandık başında bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak. Bu süre zarfında vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerini kullanarak oy kullanabilecekler.

Seçim Kuralları ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak, çünkü seçmenler nerede oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecekler. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekmeyecek.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Cumhurbaşkanı Adayları ve Oy Pusulaları

Seçmenler, cumhurbaşkanı seçimi için ayrı ayrı hazırlanan iki farklı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacaklar. Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın adı yer alacak. Ancak Muharrem İnce, adaylıktan çekildiğini açıkladığı için pusulalarda ismi olmasına rağmen oy pusulasında yer almayacak.

Seçmenlerin tercihini belirlerken dikkatli olmaları ve oy pusulalarını eksiksiz ve doğru bir şekilde kullanmaları önemlidir. Oyların doğru sayılabilmesi ve seçim sonuçlarının adil bir şekilde belirlenebilmesi için tüm vatandaşların bu sürece katılımı büyük bir önem taşımaktadır

2023 seçim anketi 2023 seçim pusulası 2023 seçim 2023 seçim anket sonuçları 2023 seçim adayları