Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Tüketir?

TAKİP ET

Gıdaların korunmasını ve taze kalmasını sağlama özelliğiyle bütün evlerin vazgeçilmez cihazları arasında yer alan buzdolabı, günün 24 saati çalışan çok az cihazdan bir tanesidir.

Gıdaların korunmasını ve taze kalmasını sağlama özelliğiyle bütün evlerin vazgeçilmez cihazları arasında yer alan buzdolabı, günün 24 saati çalışan çok az cihazdan bir tanesidir. Durum böyle olunca buzdolabının harcadığı elektrik miktarı, elektrik faturası üzerinde doğrudan etkili bir hal almaktadır. Buzdolabı elektrik tüketimi buzdolabının enerji sınıfına göre değişiklik gösterir. Enerji sınıfı ne kadar yüksekse, buzdolabının gerçekleştirdiği enerji sarfiyatı da o kadar düşük olur.

A Sınıfı Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?             

A enerji sınıfına mensup bir buzdolabının saatlik elektrik tüketimi ortalama olarak yıllık 252 kWh’tir. Buzdolabı, günün 24 saati ve haftanın her günü çalışan bir cihaz olduğu için bu hesap yapılırken buzdolabının aralıksız çalışma performansı göz önünde bulundurulmuştur. Yıllık 252 kWh enerji tüketimi göz önüne alındığında, buzdolabının günlük enerji sarfiyatının 0,69 kW, saatlik ise 0,0287 kWh olduğu bulunur.

B Sınıfı Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?      

B enerji sınıfına mensup bir buzdolabının saatlik elektrik tüketimi ortalama olarak yıllık 360 kWh’tir. Buzdolabı, günün 24 saati ve haftanın her günü çalışan bir cihaz olduğu için bu hesap yapılırken buzdolabının aralıksız çalışma performansı göz önünde bulundurulmuştur. Yıllık 360 kWh enerji tüketimi göz önüne alındığında, buzdolabının günlük enerji sarfiyatının 0,98 kWh, saatlik ise 0,0408 kWh olduğu bulunur.       

F Sınıfı Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?      

F enerji sınıfına mensup bir buzdolabının saatlik elektrik tüketimi ortalama olarak yıllık 720 kWh’tir. Buzdolabı, günün 24 saati ve haftanın her günü çalışan bir cihaz olduğu için bu hesap yapılırken buzdolabının aralıksız çalışma performansı göz önünde bulundurulmuştur. Yıllık 720 kWh enerji tüketimi göz önüne alındığında, buzdolabının günlük enerji sarfiyatının 1,97 kW, saatlik ise 0,0821 kWh olduğu bulunur. Buzdolabının enerji sınıfı düştükçe, harcadığı elektrik miktarı artar. F sınıfı bir buzdolabı, A sınıfı bir buzdolabına göre yılda yaklaşık 3 kat daha fazla elektrik harcar.

Sanayi Tipi Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?

Sanayi tipi bir buzdolabının saatlik elektrik tüketimi ortalama olarak yıllık 543 kWh’tir. Buzdolabı, günün 24 saati ve haftanın her günü çalışan bir cihaz olduğu için bu hesap yapılırken buzdolabının aralıksız çalışma performansı göz önünde bulundurulmuştur. Yıllık 543 kWh enerji tüketimi göz önüne alındığında, buzdolabının günlük enerji sarfiyatının 1,48 kWh, saatlik ise 0,061 kWh olduğu bulunur.       

Buzdolabı 1 Saatte Ne Kadar Elektrik Harcar?

Buzdolabının saatlik enerji tüketimi, mensup olduğu enerji sınıfına göre değişiklik gösterir. Çeşitli enerji sınıflarındaki buzdolaplarının yıllık elektrik tüketimleri genellikle üretici firma tarafından ilan edilir. Yıllık elektrik tüketiminden yola çıkılarak buzdolabının saatlik elektrik tüketimi bulunabilir. Örneğin yılda 252 kWh elektrik tüketimi gerçekleştirdiği bilinen A sınıfı bir buzdolabının günlük elektrik tüketimi 252’nin bir yıldaki gün sayısı olan 365’e bölünmesiyle bulunabilir. Bu işlem uygulandığında günlük elektrik tüketiminin 0,69 kW olduğu görülür. Daha sonra saatlik elektrik tüketimini hesaplamak için günlük elektrik tüketimi bir gündeki saat sayısı olan 24’e bölünür. Bu da söz konusu buzdolabının saatte 0,0287 kWh enerji tükettiğini gösterir.

Buzdolabı Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Buzdolabının elektrik tüketimi, enerji sınıfına göre ilan edilen saatlik veya yıllık elektrik tüketim miktarları üzerinden hesaplanabilir. Örneğin saatte 0,05 kWh elektrik tüketimi gerçekleştirdiği bilinen bir buzdolabının günlük elektrik tüketimi 0,05’in 24 ile çarpılmasıyla bulunabilir. Bu işlem sonucunda günde 1,2 kW elektrik tükettiği ortaya çıkan bu buzdolabının istenilen gün sayısındaki elektrik tüketimi çarpma işlemi kullanılarak kolaylıkla bulunabilir. Buzdolaplarının elektrik tüketimi enerji sınıflarına ve iç hacimlerine göre değişiklik gösterir. Herhangi bir buzdolabının saatlik veya yıllık ortalama enerji tüketimi, üretici firma tarafından ilan edilir. Bu bilgi kullanılarak buzdolabının elektrik tüketimi istenilen saat veya gün sayısına göre hesaplanabilir.

Buzdolabı Elektriğinden Nasıl Tasarruf Edilir?

Buzdolabı elektriğinden tasarruf etmek için yapılması gerekenler şunlardır:

Buzdolabı duvara tam yaslanmamalı, minimum 10 santimetre mesafe bırakılmalıdır.

Buzdolabı, arkası kapanacak şekilde örtülmemelidir.

Buzdolabına sıcak yemekler konmamalıdır.

Buzdolabının enerji sınıfı mümkün olduğunca yüksek tercih edilmelidir. A+++ sınıfı bir buzdolabı ile B sınıfı bir buzdolabı arasında %70’e varan enerji sarfiyat farkı bulunur.

Buzdolabının kapısı açık bırakılmamalıdır.

İhtiyaç olmadığı sürece buzdolabının kapısı açılmamalı, açıldığında da işlem hızlı bir şekilde yapılıp geri kapatılmalıdır.

İhtiyaç duyulandan daha büyük bir buzdolabı kullanılmamalıdır.

En Az Elektrik Harcayan Buzdolabı Nedir?   

Buzdolapları, enerji sınıfı arttıkça daha az elektrik harcar. Bir buzdolabının daha az elektrik harcamasını sağlayan bir diğer faktör ise iç hacmidir. Günümüzde en üst enerji sınıfı, A sınıfı olarak nitelendirilir. A sınıfına mensup bir buzdolabı, diğer buzdolaplarına göre daha az enerji harcar. Buzdolabının iç hacmi ne kadar küçük olursa, elektrik harcama miktarı da azalır. Bunun tam aksine buzdolabının enerji sınıfı düştükçe ve iç hacmi arttıkça, saatlik olarak harcanan elektrik sarfiyatı da artış gösterir. Tüm bunlara ek olarak bir buzdolabının elektrik tüketimi; kapısının ne sıklıkla açıldığına, duvarla arasındaki mesafeye ve içerisine konulan yiyeceklerin sıcaklığına göre değişiklik gösterebilir. Alınacak önlemler ve bilinçli kullanımla buzdolabının elektrik sarfiyatını azaltmak mümkündür.

buzdolabı ne kadar elektrik harcar buzdolabı ne kadar elektrik çeker buzdolapları ne kadar elektrik yakar