Batman çayına kanaldan can suyu

TAKİP ET

Kuraklık nedeniyle suyun azaldığı Batman Barajında aylardır elektrik üretimine ara verildi. Üretim yapılmayan barajdan Batman çayı havzasına su bırakılmadığı amacıyla buradaki canlıların yaşamı tehlikeye girdi.

Batman Barosu ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman çayına en az yüzde 15 oranında can suyu bırakılmasının mecburi olduğunu söyleyerek girişimlerde bulunmuş ve DSİ Genel Müdürlüğüne mektup göndermişti. Şu ara kadar mektuba şimdilik bir yanıt verilmezken, DSİ Batman 103. Şube Müdürlüğü aracılığıyla sağ ve sol kıyı sulama kanalları aracılığı ile Batman Çayı Havzası'na can suyu verilmeye başlandı.

Çay havzasına can suyu vermek amacıyla formül arayan DSİ Şube Müdürlüğü yöneticileri, sulama kanallarına verdiği suyu, tahliye kanallarını açarak Batman çayına ulaşmasını sağladılar. Batman barajına yakın uzaklıkta tespit edilen Kozluk İlçesine bağlı Yeniçağlar köyü yakınlarında sulama kanalından tahliye edilen su, ufak dereler aracılığı ile aşağı yukarı 1,5 kilometre uzaklıktaki Batman çayına ulaştırıldı. Böylece çay havzasındaki canlılara can suyu ulaşmış oldu.