31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü-İzmarit Değil Tohum At!

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre, dünyada 1.3 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Bu rakamın %80'i, genelli...

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre, dünyada 1.3 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Bu rakamın %80'i, genellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayanlar gibi tütün endüstrisi müdahalesi ve pazarlaması ile hedeflenenlerdir. Bu ülkelerde, tütün ürünlerinin neden olduğu hastalık ve ölüm oranları en yüksek düzeyde bulunmaktadır. Tütün kullanımı, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tasarruf yapılmasına sebep olduğu için yoksulluğa neden olmaktadır.

Türkiye'de, tütün ürünü kullanmayan toplumun yaklaşık %70'ini oluşturmasına rağmen tütün ürünlerinin yaygınlığı ve görünürlüğü oldukça yüksektir. Dünyada her gün 22 bin kişi tütün ürünleri tarafından tetiklenen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ayrıca, her yıl, tütün dumanının pasif olarak solunması sebebiyle, 65.000 çocuk hayatını kaybetmektedir. Tütün ürünlerinin hamileler ve bebekler üzerindeki zararları da oldukça fazladır.

Tütün ürünleri, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH ve pek çok önlenebilir hastalığın nedeni olarak kabul edilir. Ayrıca, sigara izmariti atığı, dünya çapında en yaygın atılan atıktır ve çevreye önemli zararlar verir. Bu zararlar arasında, su kaynaklarının tüketimi, toprakların zarar görmesi ve orman yangınlarının önlenememesi yer alır.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, tütün ürünleriyle ilgili zararları ortadan kaldırmak, kullanımını bırakmaya teşvik etmek ve toplumun farkındalığı artırmak amacıyla ilan edilmiştir. Bu yıl DSÖ tarafından "Tütüne değil yiyeceğe ihtiyacımız var!" teması önerilmiştir. Tütün ürünleri, ikke sadece insana, aksine gezegene de zarar verir ve herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.