20 Mayıs Avrupa Obezite Günü: Obezite Dünya Genelinde Ciddi Bir Sağlık Sorunu

TAKİP ET

20 Mayıs Avrupa Obezite Günü, obezitenin tanıtımı ve önlenmesi için dünya genelinde farkındalık oluşturmak için kutlanan...

20 Mayıs Avrupa Obezite Günü, obezitenin tanıtımı ve önlenmesi için dünya genelinde farkındalık oluşturmak için kutlanan bir gündür. Obezite, insanların yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyen ve ömrünü kısaltabilen bir hastalıktır. Dünya genelinde bulaşıcı olmayan hastalıklar, yılda 40 milyon insanın ölümüne neden olurken, bu ölümlerin %70'ine obezite neden olmaktadır. Kalp-damar hastalıkları, kanserler, solunum yolu hastalıkları ve diyabet gibi obeziteye bağlı hastalıklar yılda 17.7 milyon ölüme neden olmaktadır.

Obezite, tüm toplumlarda küresel bir sorun haline gelmiştir. Türkiye'nin erişkin nüfusu arasında yapılan bir araştırmaya göre, fazla kiloluluk %34.8 iken obezite oranı %30 olarak belirlenmiştir. 2016 yılında yapılan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi'nin Avrupa Çocukluk Obezite Sürveyans Araştırması'na göre, ülkemizde ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin %14.6'sı fazla kilolu ve %9.9'u obezdir.

Obezite ile mücadele, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyi hayatımızın bir parçası haline getirmek ile başlar. Toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel bir yaklaşım gerektirir. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2018-2023 ile obeziteye ve obezite ile ilişkili hastalıklara (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) sıklıkla karşılaşma riskini azaltmak amacıyla toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırmayı teşvik etmektedir.