Yüzlerce Sahte Mezuniyet İfşa Edildi: Skandal E-İmza Soruşturmasında Şok Liste

TAKİP ET

Sahte diplomalarla onlarca kişi mezun gösterildi, notlar değiştirildi, e-imzalar sahte çıktı. Türkiye'de üniversite skandalı derinleşiyor.

Onlarca Kişiye Sahte Diploma: E-İmza ve Mezuniyet Skandalı Büyüyor

Türkiye'de e-imza kullanılarak oluşturulan sahte mezuniyet belgeleriyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, yüzlerce kişi hakkında çarpıcı tespitlere ulaşıldı. Şüphelilerin, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde mezun gibi gösterildiği, bazı öğrencilerin not ortalamasının usulsüz biçimde yükseltildiği ve sistemlere yasa dışı şekilde erişildiği belirlendi.

Sahte Mezunlar, Değiştirilen Notlar ve Usulsüz Erişimler

Soruşturma kapsamında ulaşılan bilgiye göre, birçok kişi öğrenci olmadığı halde sistemde mezun gibi gösterildi. Özellikle Ege Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi gibi birçok yükseköğretim kurumunun sistemleri hedef alındı. Şüpheliler arasında akademik sahteciliğe karıştığı iddia edilen kişiler de bulunuyor.

Bazı dikkat çeken tespitler:

Psikoloji ve Tarih Mezunları: Ege ve İnönü Üniversiteleri kayıtlarında hiç yer almayan kişilerin mezuniyet belgeleri düzenlendi.

Not Oynama: Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bazı öğrencilerin akademik ortalamaları sahte e-imzalarla 1.29’dan 3.29’a kadar yükseltildi.

E-İmza Üretimi: Kamu görevlileri adına sahte e-imzalar üretildi; bu e-imzalarla sistemlere girilerek usulsüz mezuniyet işlemleri yapıldı.

Sahte Kimlik ve Belgeler: Kimlik sahteciliğiyle birlikte doçentlik başvurusu için de sahte diplomalar üretildi.

Sistem Açıkları Kullanılmış

İddialara göre, bazı şüpheliler üniversite sistemlerine üçüncü kişiler adına üretilen e-imzalarla giriş yaparak notları değiştirdi veya mezuniyet bilgisi ekledi. Bir kısım şahsın ise öğrenci statüsünü "pasif"ten "aktif"e dönüştürdüğü ortaya çıktı. Öte yandan, bazı kişilerin EFT yoluyla sahte e-imza hizmeti satın aldığı belirlendi.

Yüzlerce Kişi Listede

Soruşturma dosyasında yer alan isim listesi oldukça geniş. Aralarında mühendislik, psikoloji, işletme, hukuk ve eczacılık gibi bölümlerden mezun gösterilen çok sayıda kişi bulunuyor. Bazı kişiler birden fazla üniversite adına sahte kayıt oluşturmuş.

Hazırlanan tespit raporlarına göre sahte mezuniyet veya not düzenlemesi yapılan isimlerden bazıları şunlar:

Abdullah Volkan U. – Psikoloji ve Klinik Psikoloji mezunu gibi gösterildi.

Abdülhamit Kayıhan O. – İnönü Üniversitesi Tarih mezunu gibi kayıt yapıldı.

Adnan T. – Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği sahte diploması düzenlendi.

Ahmet D. – E-imzayla sahte mezun işlemleri gerçekleştirildi.

Ahmet R.U. – Not ortalaması 1.29’dan 3.29’a çıkarıldı.

Aytül Ç. D. – Atatürk Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği mezunu gibi gösterildi.

Buruç Ö. – AGNO 0.64’ten 2.55’e sahte e-imzayla yükseltildi.

Cemal A. – Gazi Üniversitesi sisteminde not oynandı.

Doğukan F. Ö. – Not ortalaması 0.83’ten 3.01’e çıkarıldı.

Emre G. – İnşaat Mühendisliği diploması sahte çıktı.

Enes T. C. – Not ortalaması 1.46’dan 3.12’ye yükseltildi.

Esra Ö. – Herhangi bir öğrenci kaydı olmamasına rağmen mezun gibi sisteme işlendi.

Güler K. B. – Psikolojik Danışmanlık programından sahte mezuniyet kaydı yapıldı.

İsa Can E. – Birçok memur adına sahte e-imzayla sisteme giriş yaptı.

Kadriye K. – Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu gibi gösterildi.

Mehmet Ç. – AGNO 1.74’ten 2.92’ye çıkarıldı.

Mehmet Halil E. – Doçentlik için sahte belge düzenledi.

Münir G. – Hem sahte e-imza hem sahte mezuniyet işlemi gerçekleştirdi.

Şule A.A. – Acil Yardım programı mezunu gibi gösterildi.

Tuğba İ. – Fizyoterapi bölümü için sahte diploma hazırlandı.

Zeynep K. – Hem sahte mezuniyet hem not oynama tespit edildi.

Yusuf A.Ç. – Turizm Rehberliği bölümü adına sahte mezuniyet oluşturuldu.

Ve daha birçok isim... Şüpheli listesi 80’in üzerinde kişiden oluşuyor.

Yükseköğretim Sisteminde Güven Krizi

Yaşanan bu gelişme, Türkiye’deki dijital eğitim sistemlerinin güvenliği ve akademik denetim mekanizmalarının yeterliliği konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve ilgili üniversitelerden konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

Not: Soruşturmada ismi geçen şahısların suçluluğu yargı süreci sonunda kesinleşecektir. İlgili kurumlar soruşturmayı sürdürmektedir.