Yasin Şen yazdı: Kimin İşi!

TAKİP ET

Kültürel olarak ilginç zamanlardan geçiyoruz. Binlerce yıllık kadim medeniyetler ve kültürler dönüşüyor veya yok oluyor.

Bununla birlikte kültür konusunda sorumluluk alan ve üzerine düşen vazifeyi hakkıyla yapan isimler de akla geliyor. Süheyl Ünver kanaatimce bunlardan birisi. Fakat kültür birkaç kişinin gayetleriyle üstesinden gelinecek meseleler içermez. O, zamanda derinlik ve mekanda çeşitlilik arz ettiği için topyekun bir çalışma ister. Bu yüzden kültür konusunda her yapılan ciddi işi, önemli bir hizmet olarak görüyorum. Bu düşünceyle görev yaptığımız yerlerde ve memleketimde derlemeler yaptım. Bunları ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığım zaman ilginç karşılıklar verildi bana. 

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde bizim köydeki derlemelerimi ihtiva eden dosyamın yayınlanması hususunda ilgili bir kişiye durumu anlatmıştım. Beni, ilçe belediyesine sevk edince şöyle bir düşünmüştüm. Uzun düşündüm. Ne düşündüğümü yazmayım şimdi... 

Afyonkarahisar İhsaniye'de yaptığımız derlemeler basılmıştı. Ben de bir hocaya kitaptan götürmüştüm. "Senin işin bu değil ki!" demişti. 

Sonra anladım mevzuyu. Kültürü dert edinmeyenler her yerde. Kültür onların işi değil... Kültür bizim işimiz. Basıp geçmiyoruz, yazıp geçiyoruz. Hepsi bu... 

Kültürü dert edinen kişilerin önemli makamlara getirilmesi gerekir. Hele kültürle hiçbir ilgisi olmayan şahısların kültür kurumlarımızın başına getirilmesi binlerce yıllık birikimlerimiz için çok üzücü sonuçlara sebebiyet vermektedir.